MENU
klinika

Analiza/ Ja si e shpjegon Wall Street!

Pse ranë çmimet e naftës pas vendimit të OPEC+?

01.12.2023 - 14:27

Rrjedhjet fillestare nga takimi i OPEC + sugjeruan se natyra vullnetare e shkurtimeve shtesë të prodhimit ka të ngjarë të kontribuojë në ndjenjën negative të tregut.

Por siç tregon komunikata e mëposhtme, duket se nuk ka asnjë.

Takimi i 36-të Ministror i OPEC-ut dhe jo-OPEC-ut (ONOMM), u mbajt përmes videokonferencës, të enjten më 30 nëntor 2023.

Takimi mirëpriti HE Alexandre Silveira de Oliveira, Ministër i Minierave dhe Energjisë i Republikës Federative të Brazilit, i cili do t’i bashkohet Kartës së Bashkëpunimit të OPEC+ duke filluar nga janari 2024. Takimi riafirmoi angazhimin e vazhdueshëm të vendeve pjesëmarrëse në Deklaratën e Bashkëpunimit (DC) për të siguruar një treg të qëndrueshëm dhe të ekuilibruar të naftës.

Në funksion të bazave aktuale të tregut të naftës, Takimi:

Ripohoi Kornizën e Deklaratës së Bashkëpunimit, të nënshkruar më 10 dhjetor 2016 dhe të miratuar më tej në takimet pasuese, duke përfshirë Takimin e 35-të Ministror të OPEC dhe Jo-OPEC më 4 qershor 2023; si dhe Kartën e Bashkëpunimit, nënshkruar më 2 korrik 2019.

Vuri në dukje se, në përputhje me vendimin e Takimit Ministror të 35-të të OPEC-ut dhe jo-OPEC-ut, përfundimi i vlerësimit nga tre burimet e pavarura (IHS, Wood Mackenzie dhe Rystad Energy) për nivelin e prodhimit që mund të arrihet në vitin 2024 nga Angola, Kongo dhe Nigeria si më poshtë: Angola me 1,110 t/bd, Kongo me 277 t/bd dhe Nigeria me 1,500 t/bd.

Takimi i 37-të Ministror i OPEC-ut dhe jo-OPEC-ut do të mbahet më 1 qershor 2024 në Vjenë.

Reagimi është i qartë – çmimet e naftës po bien me shpejtësi pasi tregu ishte shtyrë të priste 1 milion fuçi në ditë ulje shtesë, por ato nuk përmenden fare në komunikatë…Çmimet po zbresin pak nga nivelet e ulëta…ndërsa kombet e ndryshme kanë filluar të shpallin shkurtimet e tyre vullnetare:

Arabia zgjat reduktimin vullnetar të naftës prej 1 milion B/D deri në fund të tremujorit të parë të 24: SPA
Shkurtimet e eksportit të naftës në Rusi u rritën me 200 mijë fuçi në ditë në tremujorin e parë të 2024 duke arritur në 500 mijë fuçi në ditë

Kuvajti tha se do të bëjë një shkurtim shtesë të prodhimit të naftës 135 mijë B/D OPEC+
Algjeria do të bëjë ulje shtesë të prodhimit 51 mijë B/D OPEC+
Omani do të bëjë prerje shtesë të prodhimit të naftës 42k B/D në 1Q
Kazakistani do të reduktojë prodhimin e naftës me 82 mijë B/D shtesë në tremujorin e parë
Emiratet e Bashkuara Arabe do të bëjnë ulje shtesë të prodhimit 160 mijë B/D OPEC+
Angola e ka refuzuar kuotën e saj

Ja çfarë mendon Wall Street për veprimet (ose mungesën e tyre) të OPEC+…

Alex Longley, Bloomberg
Pra, pse jemi më poshtë? Shkurtimet shtesë do të njoftohen nga vetë anëtarët e OPEC+. Të tjerë argumentojnë se ky është një ripaketim i masave të dakorduara më parë, me disa shtesa të pasigurta. Hidhni një tubim të mirë gjatë ditëve të fundit (dhe për të mos përmendur fundin e muajit dhe ditën e skadimit për kontratat Brent!), dhe kjo është arsyeja pse ne jemi këtu ku jemi.

Julian Lee, Bloomberg:
Ajo që duket të jetë natyra vullnetare e shkurtimeve shtesë të prodhimit ka të ngjarë të kontribuojë në ndjenjën negative të tregut. Ekziston një shqetësim i vërtetë se kjo mund të jetë pak më shumë se ripaketimi i shkurtimeve që ishin zgjatur tashmë deri në fund të vitit 2024 në qershor. Prodhuesve do t’u duhet të dalin me disa shifra të vështira për të bindur tregun se shkurtimet janë reale. Jam dakord me Arne Lohmann, komunikimi ka qenë i dobët. Ndoshta kjo është një reflektim i vështirësisë për të rënë dakord të gjithë, por kjo në vetvete ngre shqetësime se sa nga çdo prerje shtesë do të jetë reale.

Duket gjithnjë e më shumë sikur 1 milion fuçi shtesë në ditë të shkurtimeve nuk do të zyrtarizohen në objektivat e rinj zyrtarë të prodhimit. Në vend të kësaj, anëtarët do të shpallin individualisht kontributet e tyre, ashtu siç bënë në prill për reduktimet vullnetare që hynë në fuqi në maj. Ato gjithashtu arritën në një hije mbi 1 milion fuçi në ditë.

Giovanni Staunovo, UBS
Duket se shkurtimet e prodhimit të OPEC+ janë shkurtime “vullnetare”, jo pjesë e një marrëveshjeje të OPEC+. Prandaj shqetësimi është se një pjesë e madhe e tij mund të jetë një peng në letër dhe në mënyrë efektive më pak fuçi do të hiqen nga tregu.

Arne Lohmann Rasmussen, A/S Menaxhimi i Riskut Global
Ata bënë gjënë e duhur dhe reaguan ndaj tepricës së afërt të vitit 2024. Por performanca/ekzekutimi ka qenë vërtet i dobët. Shpallja e kuotave individualisht nuk ishte komunikim i mirë. Sidoqoftë, probabiliteti i rrezikut që nafta të zvogëlohet ndjeshëm tani duhet të jetë i vogël.

Dominic Ellis, UBS
Arsyet e mundshme pse nafta po zbehet pas njoftimit për shkurtimin e OPEC+. Përpjekja për të kuptuar zbehjen e naftës që nga lajmet e mëparshme për shkurtimin e OPEC+ prej ~ 2 miliardë në ditë për tremujorin e parë. Shkaqet e mundshme për shqetësim: 1.3 miliardë në ditë e totalit është një zgjatje e shkurtimeve ekzistuese saudite dhe ruse, të cilat, ose janë tashmë në shumicën e supozimeve për tremujorin e parë të 24 (në rastin e 1 miliardë në ditë) saudite ose nuk mund të besohen plotësisht (në rastin e rusit 300 kb/d). Pastaj është reduktimi në rritje prej 200 kb/d nga Rusia, i cili do të ishte i ri kundrejt pritshmërive aktuale, por ndoshta është shumë i zbritur nga tregjet duke pasur parasysh pajtueshmërinë historike të dobët ruse. Së fundi, në 500 kb/d të mbetura, nuk është e qartë se sa nga kjo do të rezultojë në daljen e fuçive nga tregu, në vend të shkurtimeve “letër” kundrejt kuotave më të larta, ose shkurtimeve kundrejt kuotave që tashmë nuk po goditen. Më duket ende e çuditshme rënia e naftës, veçanërisht duke pasur parasysh lajmin se Brazili do t’i bashkohet grupit OPEC+ nga janari 2024, por ky është një shembull i mirë i mostransparencës së OPEC-ut që është kundërproduktive.

Ndoshta më e rëndësishmja, prodhuesi kryesor Brazili do t’i bashkohet OPEC + nga viti i ardhshëm, njoftoi karteli i naftës të enjten. Brazili është ndër 10 prodhuesit kryesorë në botë dhe ka qenë prodhuesi më i madh i naftës në Amerikën Latine që nga viti 2016.

“Duke marrë parasysh që Brazili është një prodhues i madh i naftës dhe po nxit rritjen e prodhimit të naftës, është e rëndësishme që ata të jenë në bord, por duket se ata nuk po e shkurtojnë prodhimin si Meksika, kështu që do të përfundonte me: të mirë për OPEC+, më pak të rëndësishme për tregun e naftës bilancet”, tha analisti i UBS, Giovanni Staunovo.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN