MENU
klinika

Prindërit e vënë re tek foshnjat 1 vjeç e gjysmë

Çfarë është refleksi tonik i qafës?

22.02.2024 - 08:18

Kur i porsalinduri është i shtrirë në shpinë, a vini re se ata shpesh duken sikur kanë marrë pozicionin gati për lojë me shpatë? Me kokën e kthyer në të njëjtën anë me krahun e shtrirë dhe krahun tjetër të përkulur në bërryl?

Disa prindër mendojnë se ky pozicion i ngjan edhe një shigjetari të lezetshëm e të vogël, sikur krahu i zgjatur të mbante një hark dhe krahu i përkulur tërhiqte telin e harkut të ngarkuar me një shigjetë.

Në fakt, ky është refleksi tonik i qafës. Ja çfarë duhet të dini.

Refleksi tonik i qafës

Refleksi tonik i qafës fillon rreth 18 javë pas konceptimit. Kjo sepse lëvizjet e lidhura me njera tjetrën fillojnë në mitër. Është një nga reflekset primitive më të njohura dhe zgjat derisa fëmija të jetë rreth 5 deri në 7 muajsh.

Mendohet se gjatë lindjes, refleksi tonik i qafës e ndihmon fëmijën të kalojë nëpër kanalin e lindjes. Dhe pas lindjes, refleksi tonik i qafës mund të ndihmojë të porsalindurin të zbulojë duart dhe të zhvillojë koordinimin sy-dorë.

Refleksi tonik i qafës shpesh quhet refleksi i rrethimit. Kur fëmija është i shtrirë dhe koka e tij është e kthyer djathtas ose majtas, krahu përkatës zgjatet ndërsa krahu tjetër përkulet pranë kokës së tyre.

Vëzhgimi i refleksit tonik të qafës

Për të kërkuar refleksin tonik të qafës, vendoseni fëmijën në shpinë dhe kthejeni butësisht kokën në mënyrë që fytyra e tij të duket majtas. Kur të ndodhë ky refleks, krahu i majtë do të shtrihet drejt dhe krahu i djathtë do të përkulet pranë kokës.

Kthejeni butësisht kokën e foshnjës në mënyrë që fytyra e tij të duket djathtas, dhe krahu i djathtë do të zgjatet dhe krahu i majtë do të përkulet.

Mos u shqetësoni nëse nuk e shihni gjithmonë fëmijën të reagojë me këtë refleks. Mund të varet nga sa të relaksuar janë ose nëse janë të hutuar nga diçka tjetër që ndodh në dhomë.

Reflekse të tjera primitive

Një refleks është një reagim automatik ndaj stimulimit. Nuk ka asnjë mendim, vetëm një reagim i pavullnetshëm.

Fëmija vjen i pajisur me reflekse primitive, shpesh të referuara si reflekse të porsalindur ose reflekse foshnjore. Funksioni i tyre kryesor është vetë-ruajtja dhe të ndihmojnë me lëvizjen dhe zhvillimin.

Reflekset primitive të foshnjës mund të shërbejnë si një shenjë e rëndësishme e funksionimit dhe zhvillimit të sistemit nervor. Pediatri mund të përdorë reflekset primitive të foshnjës për të ndihmuar në vëzhgimin e funksionit të sistemit nervor qendror.

Shumë nga reflekset e foshnjës suaj do të zhduken ndërsa rriten, siç është refleksi tonik i qafës që zakonisht zhduket kur fëmija arrin 5 deri në 7 muaj.

Ndërsa një fëmijë rritet, nëse reflekset primitive mbeten ose rishfaqen pasi pritet të zhduken, mund të jetë një tregues i problemeve të trurit ose sistemit nervor. Por kjo sigurisht që nuk është gjithmonë kështu. Flisni me pediatrin nëse keni ndonjë shqetësim zhvillimi.

Disa reflekse primitive mbeten gjatë moshës madhore, të tilla si:

Refleksi i vezullimit: Sytë pulsojnë në mënyrë refleksive në reagim ndaj një drite të papritur të ndritshme ose kur i prekni.

Refleksi i teshtitjes: Ju teshtitni si reagim ndaj irritimit të kanaleve të hundës.

Refleksi i gojës: Ju zbeheni si reagim ndaj stimulimit të pjesës së pasme të gojës ose fytit.

Mungesa e disa reflekseve primitive në fazën e të porsalindurit – ose vazhdimësia e tyre përtej fëmijërisë – mund të jetë një shenjë e një problemi neurologjik, por nuk është gjithmonë kështu. Flisni me pediatrin gjithmonë, nëse keni pyetje në lidhje me zhvillimin e të voglit tuaj.