MENU
klinika

Efektet anësore

Çfarë është terapia antitrombotike?

25.02.2024 - 14:45

Tromboza është kur një mpiksje gjaku formohet në një enë gjaku si një venë ose një arterie. Kur mpiksja bllokon rrjedhjen e gjakut në qelizat dhe organet, mund të shkaktojë probleme. Mpiksjet e mëdha dhe mpiksjet që zhvillohen në vendin e gabuar mund të jenë të rrezikshme.

Mjekët mund të përdorin terapi antitrombotike për të ndihmuar në parandalimin e formimit të mpiksjes. Ata gjithashtu mund ta përdorin atë për të shpërndarë një mpiksje që tashmë është formuar.

Ja çfarë duhet të dini për terapinë antitrombotike, duke përfshirë llojet e medikamenteve që mund të përshkruajnë mjekët.

Cili është qëllimi i terapisë antitrombotike?
Terapia antitrombotike përdor barna për të zvogëluar mundësinë e mpiksjes së gjakut në venat ose arteriet. Mjekët mund t’i përshkruajnë këto medikamente nëse mendojnë se mund të jeni në rrezik nga një atak në zemër, një goditje në tru ose një ndërlikim tjetër shëndetësor për shkak të një mpiksjeje.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të medikamenteve që mjekët mund të përshkruajnë për të trajtuar trombozën. Ata mund të përshkruajnë një të vetëm ose një kombinim. Këto medikamente mund të:

vonojnë koagulimin
parandalojnë mpiksjen e trombociteve në gjak
shpërndani një mpiksje të rrezikshme që tashmë është formuar

Cilat janë llojet e terapisë antitrombotike?
Tre lloje të barnave parandalojnë ose zvogëlojnë gjasat e trombozës. Këto janë:

antikoagulantët
agjentë antitrombocitar
trombolitikët
Çdo lloj funksionon ndryshe.

Antikoagulantët
Mpiksjet e gjakut kanë të gjitha të njëjtat përbërës: qelizat e bardha të gjakut, trombocitet, qelizat e kuqe të gjakut dhe fibrina. Fibrina është një proteinë gjaku që trupi e përdor për të ndihmuar në shërimin e plagëve dhe rindërtimin e indeve të shëndetshme.

Antikoagulantët dhe antitrombocitet i pengojnë këta përbërës të ngjiten së bashku për të shkaktuar një mpiksje. Të dyja quhen edhe hollues gjaku, por ato funksionojnë ndryshe.

Antikoagulantët ngadalësojnë proceset nëpër të cilat trupi kalon për të krijuar mpiksje. Ato e bëjnë më të vështirë për trupin formimin e mpiksjeve dhe ndihmojnë në parandalimin e rritjes së mpiksjes ekzistuese. Ata nuk i thyejnë mpiksjet që janë formuar tashmë.

Antitrombocitet
Antitrombocitet gjithashtu parandalojnë formimin e mpiksjes, por ato funksionojnë ndryshe nga antikoagulantët. Ata veprojnë drejtpërdrejt në trombocitet.

Trombocitet janë qeliza të veçanta që udhëtojnë në vendin e një dëmtimi dhe ngjiten së bashku për të formuar një mpiksje dhe për të parandaluar gjakderdhjen e tepërt. Antitrombocitet i pengojnë ato të shkrihen.

Trombolitikët (fibrinolitikët)
Ndryshe nga antikoagulantët dhe antitrombocitet, të cilët punojnë për të parandaluar formimin e mpiksjes në radhë të parë, trombolitikët shpërbëjnë mpiksjet që janë formuar tashmë.

Ato funksionojnë duke aktivizuar një proteinë në mëlçi, duke krijuar një enzimë që mund të shpërndajë shpejt fibrinën në një mpiksje.

Mjekët përdorin trombolitikë kur mpiksja është e rrezikshme dhe ka shkaktuar probleme të rënda shëndetësore si goditje në tru ose sulm në zemër. Ato nuk janë për përdorim të përditshëm, si llojet e tjera të medikamenteve. Në vend të kësaj, mjekët i rezervojnë ato për raste urgjente.

Cilat janë efektet anësore të terapisë antitrombotike?
Ashtu si të gjitha medikamentet, medikamentet e terapisë antitrombotike mund të shkaktojnë efekte anësore.

Efektet anësore ndryshojnë nga mjekimi, por ato në përgjithësi përfshijnë:

një rrezik i shtuar i gjakderdhjes
një stomak i mërzitur
të përziera
diarreja

Terapia antitrombotike përdor medikamente për të parandaluar që trupi të prodhojë mpiksje gjaku. Në disa raste, këto medikamente mund të thyejnë një mpiksje gjaku të rrezikshëm që tashmë ka shkaktuar një problem të rëndë, si një goditje në tru ose sulm në zemër.

Terapia antitrombotike përfshin tre lloje medikamentesh: antikoagulantë, antitrombocitikë dhe trombolitikë. Në varësi të situatës suaj, mjeku mund të përshkruajë një ose më shumë prej tyre.