MENU
klinika

Pengon bebin të lëvizë

Dëmtimi i pleksusit brachial/ Kushtojini vëmendje pas lindjes!

23.02.2024 - 08:27

Ne të gjithë kemi një rrjet nervash të quajtur pleksus brachial që shkon nga palca kurrizore poshtë shpatullave, krahëve dhe duarve. Nerva të ndryshëm brenda pleksusit brachial dërgojnë sinjale drejt dhe nga truri që kontrollojnë lëvizjen dhe ndjesinë në secilën pjesë të krahut.

Ndonjëherë gjatë një lindjeje të vështirë, veçanërisht nëse foshnja është e madhe ose e lindur me këllëf (këmbët fillimisht), pleksusi brachial mund të shtrihet ose shqitet. Dëmtimi i këtyre nervave mund të shkaktojë dobësi, mpirje ose paralizë të plotë ose të pjesshme në krahun e prekur. Shumica e lëndimeve të lindjes së pleksusit brachial nuk janë serioze dhe shërohen vetë, por shumë lëndime serioze kërkojnë kirurgji.

Kur prindërit duhet ta sjellin fëmijën me një dëmtim të pleksusit brachial te një specialist?

Lëndimet e mundshme të lindjes së pleksusit brachial pothuajse gjithmonë diagnostikohen në lindje, por si prindër, nuk keni nevojë ta çoni fëmijën menjëherë te një specialist. Ju mund t’i kaloni javët e para duke e njohur fëmijën dhe duke parë krahun e tij për shenja rikuperimi. Në mënyrë ideale, kontrollohen foshnjat për herë të parë kur ata janë 1 muajsh. Pas kësaj, ekzaminohet fëmija një herë në muaj për tre deri në gjashtë muajt e ardhshëm.

Pse keni nevojë të shihni kaq shpesh foshnjat me dëmtim të lindjeve të pleksusit brachial?

Shumica e informacionit në lidhje me ashpërsinë e një dëmtimi vjen nga provimet e përsëritura. Kjo ndihmon të kërkojmë shenja se nervat po shërohen vetë me kalimin e kohës. Nëse lëndimi i fëmijës suaj ka treguar shenja shërimi pas disa muajsh, mund të shqyrtohen trajtimet kirurgjikale.

Dhe prindërit kanë shumë informacion për të marrë. Është më e lehtë për ju kur të takoni ekipin mjekësor dhe të mësoni për gjendjen e foshnjës dhe opsionet e trajtimit gjatë disa vizitave. Kjo mund t’ju japë kohë për të përpunuar informacionin dhe për t’u kthyer tek mjeku me pyetje.

Cili është plani i trajtimit për foshnjat me lëndime të rënda të pleksusit brachial?

Pothuajse të gjitha foshnjat me dëmtim të lindjes së pleksusit brachial do të përfitojnë nga terapia fizike, terapia profesionale ose të dyja. Kjo ndihmon në forcimin e muskujve në krah dhe parandalimin e kontrakturave (shtrëngimi i muskujve dhe tendinave rreth një nyjeje). Terapia zakonisht fillon kur fëmija është 3 deri në 4 javë.

Është e mundur që fëmija të ketë nevojë vetëm për terapi. Nëse fëmija ka një dëmtim më të rëndë, ekzistojnë dy lloje të zakonshme të operacioneve.

Operacioni i parë, në vetë nervat, duhet të bëhet brenda vitit të parë të foshnjës, sepse nervat në të vërtetë furnizojnë muskujt në rritje që ata kanë nevojë për të mbijetuar. Gjatë këtij operacioni, ose riparohet drejtpërdrejt zona e dëmtuar, ose transferohen nerva të shëndetshëm në pjesën e prekur të krahut, ku ata mund të marrin përsipër nervat e dëmtuara. Prindërit zakonisht do të fillojnë të shohin më shumë lëvizje të krahut disa muaj pas operacionit, kur nervat kanë pasur kohë të rigjenerohen.

Kirurgjia e dytë zakonisht zhvillohet midis moshës 1 dhe 3 vjec. Ky operacion është më së shpeshti një transferim i tendinit, i cili përfshin lëvizjen e një tendini funksional në një vend të ri ku mund të ndihmojë në rivendosjen e funksionit të një muskuli të dobët ose të dëmtuar. Pas kësaj procedure, fëmija mund të fillojë terapinë fizike sapo t’i hiqet gipsi pas operacionit. Mund të prisni të shihni përmirësime pothuajse menjëherë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A mund të parandalohet? Opsionet e trajtimit

Çfarë është pesha e ulët e lindjes?