MENU
klinika

Të dyja ndikojnë në qarkullimin e gjakut, por...

PAD dhe insuficienca venoze/ Si dallohen?

24.02.2024 - 08:24

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) dhe pamjaftueshmëria venoze kronike (CVI) janë dy sëmundje të zakonshme vaskulare periferike. Të dyja kushtet ndikojnë në qarkullimin e gjakut në pjesën e poshtme të trupit dhe mund të shkaktojnë dhimbje dhe simptoma të lidhura me lëkurën.

Një ndryshim kryesor është se PAD përfshin arteriet, ndërsa CVI përfshin venat.

Arteriet degëzohen nga zemra për të shpërndarë gjak të pasur me oksigjen në pjesën tjetër të trupit. Venat e transportojnë gjakun e deoksigjenuar përsëri në zemër.

Si ndryshojnë simptomat e PAD dhe insuficiencës venoze?

PAD dhe insuficienca venoze prekin të dyja ekstremitetet e poshtme, duke përfshirë këmbët dhe këmbët. Mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Njerëzit me PAD nuk kanë gjithmonë simptoma. Por një simptomë e zakonshme është dhimbja e këmbës gjatë aktivitetit fizik që largohet me pushim. Kjo njihet si klaudikacion.

Në të kundërt, njerëzit më shpesh e përshkruajnë dhimbjen e këmbës nga CVI si e shurdhër ose pulsuese. Ka më pak gjasa të ndodhë me stërvitje dhe mund të përmirësohet nëse uleni me këmbët e ngritura.

Çfarë e shkakton PAD dhe insuficiencën venoze?

Ateroskleroza më shpesh shkakton PAD. Ateroskleroza është kur pllakat krijohen dhe ngurtësohen në arterie, duke i bërë ato të ngushta dhe të ngurta. Kjo kufizon rrjedhjen e gjakut të oksigjenuar në këmbët duke çuar në simptoma PAD.

CVI, nga ana tjetër, zakonisht është i lidhur me venat me variçe dhe mpiksjen e gjakut. Venat varikoze tregojnë se valvulat në vena janë të dëmtuara dhe rrjedhin, ndërsa mpiksjet në venat e këmbëve mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut.

Në të dyja rastet, është e vështirë që gjaku në gjymtyrët e poshtme të kthehet në zemër, gjë që mund të shkaktojë simptoma të pamjaftueshmërisë venoze.

Kush është në rrezik të PAD ose pamjaftueshmërisë venoze?

PAD dhe CVI kanë më shumë gjasa të ndodhin tek njerëzit e moshuar. Faktorë të tjerë të përbashkët të rrezikut përfshijnë:

 • obeziteti
 • pasiviteti fizik
 • pirja e duhanit

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), PAD ka më shumë gjasa të prekë të rriturit që kanë:

 • aterosklerozë
 • diabet
 • presion të lartë të gjakut
 • kolesterol i larte

CVI, nga ana tjetër, është më i zakonshëm i Besuar tek femrat. Disa faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë:

 • shtatzëninë
 • përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes
 • venat me variçe
 • tromboza e venave të thella (DVT)

Si e diagnostikojnë mjekët insuficiencën venoze kundrejt PAD?

Procesi diagnostikues është i ngjashëm si për PAD ashtu edhe për CVI. Një mjek fillon duke pyetur për simptomat tuaja, historinë mjekësore dhe historinë familjare. Më pas, ata kryejnë një ekzaminim fizik.

Nëse një mjek dyshon për PAD, ata zakonisht mund të përdorin një test të indeksit të kyçit të këmbës-brachial për të vendosur një diagnozë. Ky test krahason nivelet e presionit të gjakut në kyçin e këmbës kundrejt krahut. Presioni i ulët i gjakut në kyçin e këmbës në krahasim me krahun mund të jetë një shenjë e PAD.

Nëse mjeku dyshon për CVI, ai mund të urdhërojë një eko me ultratinguj. Ky test joinvaziv ndihmon mjekun të vizualizojë rrjedhën e gjakut nëpër vena.

Si ndryshojnë trajtimet për PAD dhe insuficiencën venoze?

Për rastet e lehta deri të moderuara si të PAD ashtu edhe të pamjaftueshmërisë venoze, mjekët shpesh rekomandojnë strategji jetese dhe mjekim. Ndonjëherë kërkohen procedura kirurgjikale.

PAD dhe CVI priren të përkeqësohen me kalimin e kohës. Nëse nuk trajtohen, të dyja mund të çojnë në ulçera në këmbë dhe në këmbë që janë të vështira për t’u shëruar. Ky ndërlikim rrit rrezikun e infektimit. Mund të çojë edhe në amputim.

Strategjitë e stilit të jetesës mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të të dy kushteve. Nëse një mjek ka diagnostikuar PAD ose insuficiencë venoze, bisedoni me ta për atë që mund të bëni për të ulur rrezikun e komplikimeve.