MENU
klinika

Arsyet

Pse herpesi shfaqet më shumë tek njerëzit mbi 50 vjeç?

23.02.2024 - 08:36

Herpes zoster (herpes zoster) është një infeksion viral që prek nervat. Riaktivizimi i virusit të lisë së dhenve (virusi variçela-zoster, ose VZV) shkakton herpesin. VZV mbetet i fjetur në nervat tuaja pas infeksionit.

Herpes zoster është më i zakonshëm tek njerëzit me imunitet të kompromentuar ose mbi 50 vjeç. Mund të merrni herpesin edhe nëse jeni vaksinuar kundër lisë së dhenve ose keni pasur lisë së dhenve në fëmijëri.

Nuk ka kurë për herpesin, por diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojnë në uljen e ashpërsisë së simptomave dhe uljen e rrezikut të komplikimeve.

Simptomat e hershme të herpesit

Rreth 1-2 ditë para se të shfaqet një skuqje e herpesit, mund të përjetoni këto simptoma të hershme në zonën e prekur:

  • ndjeshmëria e lëkurës ndaj prekjes ose pëlhurës
  • ndjesi shpimi gjilpërash
  • djegie
  • dhimbje
  • kruarje

Ju gjithashtu mund të keni këto simptoma të përgjithshme trupore:

  • ethe dhe të dridhura
  • ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës (fotofobi)
  • lodhje
  • dhimbje koke
  • stomak i mërzitur

Si duket një skuqje e herpesit?

Në fillim, skuqja e herpesit mund të duket si gunga ose njolla të vogla, të kuqe. Këto pika do të shfaqen në njërën anë të trupit duke ndjekur rrugën e nervit të prekur. Njollat së shpejti do të shndërrohen në flluska të mbushura me lëngje që rrjedhin.

Lëkura poshtë flluskave do të duket rozë ose e kuqe nëse keni lëkurë të bardhë ose të zbehtë. Lëkura e zezë ose kafe mund të marrë një nuancë vjollce ose mund të mos ketë njollë.

Flluskat zakonisht çahen, rrjedhin gjak dhe fillojnë të thahen brenda 7-10 ditësh.

Për të parandaluar infeksionin, shmangni gërvishtjet në kore. Ata do të bien vetë brenda 2-4 javësh.

Ku shfaqen skuqjet e herpesit?

Ndryshe nga lija e dhenve, e cila mund të prekë të gjithë trupin, një skuqje e herpesit zakonisht shpërthen vetëm në njërën anë. Mund të merrni herpesin kudo, por vendet më të zakonshme të janë busti ose fytyra.

Nëse keni herpes në bust, skuqja e dhimbshme që shkakton mund të mbështillet rreth njërës anë të trupit, nga stomaku ose gjoksi deri te shtylla kurrizore.

Nëse keni herpes në fytyrë, ajo mund të prekë ballin, zonën e syve, gojën dhe veshët.

Kur duhet të kontaktoni një mjek?

Është e rëndësishme të kontaktoni një profesionist të kujdesit shëndetësor sapo të vini re simptoma ose të dyshoni se mund të keni herpes. Medikamentet antivirale janë më efektive nëse fillojnë brenda 3 ditëve nga skuqja.

Një mjek mund të sigurojë një diagnozë dhe të përshkruajë ose rekomandojë trajtime për të zvogëluar simptomat tuaja dhe rrezikun e dhimbjes së vazhdueshme dhe komplikimeve të tjera.

Herpes zoster në fytyrë është një urgjencë mjekësore sepse mund të ndikojë në shikimin ose dëgjimin tuaj. Nëse keni herpes diku në fytyrë ose qafë, njoftoni menjëherë një mjek ose shkoni në një institucion kujdesi urgjent.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Studimi i ri shpjegon shkaqet

Çfarë i shkakton shpërthimet e herpesit?

Ndoshta jo... mendojeni dhe njëherë

A jeni të informuar saktë për vaksinat?