MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Sa orë gjumë duhet të flemë sipas grupmoshave

12.02.2024 - 12:08

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Sa orë gjumë duhet të flemë sipas grupmoshave

Mjeku: Cikli natyror i gjumit dhe zgjimit të trupit është i përshtatur në mënyrë të arsyeshme me një periudhë 24-orëshe.

Shqetësimet në ciklin e gjumit janë shkatërruese për funksionimin e shumë sistemeve të trupit. Të mësuarit, kujtesa, qëndrueshmëria, shëndeti i përgjithshëm dhe disponimi ndikohen të gjitha nga kohëzgjatja dhe cilësia e gjumit. Në fakt, shumica e njerëzve, në një moment të jetës së tyre, përjetojnë vështirësi për të rënë në gjumë ose për të qëndruar në gjumë. Pasojat e mundshme të gjumit të keq përfshijnë obezitetin, sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin. Mungesa e gjumit mund të ndikojë gjithashtu në gjykimin dhe mprehtësinë mendore.

Nevojat për gjumë ndryshojnë nga personi në person dhe në grupmosha të ndryshme.

Sa gjumë më duhet?
Nevojat për gjumë ndryshojnë sipas moshës, dhe variacione ekzistojnë edhe brenda grupmoshave. Por në përgjithësi, Fondacioni Kombëtar i Gjumit ofron këto udhëzime të përditshme të gjumit:

Foshnjat (4-11 muaj): 12-15 orë
Fëmijët e moshës shkollore (6-13): 9-11 orë
Adoleshentët (14-17): 8-10 orë
Të rinjtë (18-25): 7-9 orë
Të rriturit (26-64): 7-9 orë
Të rriturit e moshuar (65+): 7-8 orë

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.