MENU
klinika

Disa këshilla për prindërit e rinj

Si ta kuptoni nëse zorrët e foshnjës funksionojnë normalisht?

22.02.2024 - 08:21

Jashtëqitja e parë e foshnjës: Çfarë është mekonium?

Të porsalindurit përjetojnë shumë të gjëra “para” në ditët e tyre të hershme. Një që mund të mos e prisni me shumë entuziazëm është lëvizja e tyre e parë e zorrëve, kur kalojnë një substancë të quajtur mekonium. Megjithëse mekoniumi mund të duket shqetësues, është i padëmshëm nëse një fëmijë e nxjerr atë menjëherë pas lindjes.

Ja çfarë duhet të dini për mekoniumin, si duket dhe çfarë do të thotë nëse foshnja juaj e kalon atë më herët a vonë sesa ajo që konsiderohet tipike.

Çfarë është mekonium?

Mekonium është lëvizja e parë e zorrëve të një foshnje, e njohur ndryshe si jashtëqitja. Megjithatë, është ndryshe nga jashtëqitjet e tjera. Kjo për shkak se është ngjitëse dhe e trashë, dhe varion në ngjyrë nga jeshile në kafe në të zezë.

Meconium është tërësisht tipik dhe i pritshëm. Substanca përmban atë që ishte brenda zorrëve të foshnjës kur ata ishin ende në mitër. Ai përbëhet nga mbeturina qelizore nga fetusi si lëkura, flokët dhe sekrecione të tjera.

Gjatë shtatzënisë, një fëmijë praktikon frymëmarrjen duke gëlltitur lëngun amniotik. Një pjesë e mbeturinave kalohet përmes urinimit të tyre përsëri në lëngun amniotik. Produktet e tjera të mbeturinave mbeten në zorrët e foshnjës deri në lindje.

Kalimi i mekoniumit pas lindjes tregon se zorrët e foshnjës po punojnë siç duhet.

Kur duhet të nxjerrë një fëmijë mekonium?

Shumica e foshnjave do të nxjerrin mekoniumin brenda 48 orëve të para pas lindjes, pastaj do të vazhdojnë të kenë lëvizje më tipike të zorrëve.

Po sikur një fëmijë të nxjerrë mekonium shumë më shpejt?

Midis 12% dhe 20% e foshnjave nxjerrin mekoniumin e tyre gjatë procesit të lindjes, sipas ekspertëve. Kur kjo të ndodhë, mjeku do të vërejë një ndryshim në ngjyrën e lëngut amniotik.

Ekspertët thonë se deri në 40% e foshnjave që lindin pas afateve të tyre të lindjes (nganjëherë të referuara si “të vonuara”) mund të nxjerrin mekoniumin e tyre ndërsa janë ende në mitër.

Për disa foshnja, kalimi i hershëm i mekoniumit mund të jetë vetëm pjesë e maturimit natyror të traktit gastrointestinal. Për të tjerët, mund të jetë për shkak të:

 • hipoksi fetale
 • pamjaftueshmëria e placentës
 • preeklampsi
 • oligohidramnios
 • infeksion peripartum
 • përdorimi i drogës nga nëna, si kokaina

A është e mundur që një fëmijë të mos kalojë mekonium?

Po, është e rrallë, por e mundur që një i porsalindur të mos kalojë mekonium. Nëse një foshnjë nuk kalon mekonium brenda 2 ditëve pas lindjes, një mjek mund ta ekzaminojë atë për çështje shëndetësore, si:

 • Sëmundja Hirschsprung
 • sindroma e prizës mekonium
 • ileus mekonium
 • parregullsi strukturore anorektale
 • sindromi i zorrës së trashë
 • atrezi intestinale
 • Faktorë të tjerë që mund të vonojnë mekoniumin përfshijnë:
 • hipotiroidizmin
 • sepsis
 • hiperkalcemia ose hipokalemia
 • përdorimi i medikamenteve (siç është sulfati i magnezit) ose përdorimi i ilaçeve të tjera nga nëna
 • lindje e parakohshme

Është e rëndësishme të njoftoni mjekun nëse dhe kur vëreni se foshnja juaj ka kaluar mekoniumin, sepse kjo tregon se zorrët e fëmijës po punojnë siç duhet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN