MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si të matet më mirë dëmtimi funksional i veshkave në pacientët diabetikë

26.02.2024 - 11:44

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Si të matet më mirë dëmtimi funksional i veshkave në pacientët diabetikë

Mjeku: Prevalenca e diabetit arrin në 8% të popullsisë globale dhe ky numër parashikohet të rritet gjatë viteve të ardhshme. Përafërsisht 40% e pacientëve me diabet do të zhvillojnë sëmundje kronike të veshkave (CKD) dhe diabeti është ende shkaku kryesor i sëmundjes renale në fazën e fundit (ESRD) në mbarë botën.

Sipas përkufizimit, sëmundja diabetike e veshkave (DKD) dominon çdo lloj dëmtimi tjetër renal gjatë diabetit. Identifikimi i hershëm i progresorëve të shpejtë është veçanërisht i rëndësishëm për të rregulluar trajtimet dhe ndjekjen, dhe për të informuar në mënyrë adekuate pacientët tanë.

Deri më sot, praktika klinike mbështetet kryesisht në raportin urinar albuminë/kreatininë dhe ekuacionet e bazuara në kreatininë për të përcaktuar dhe klasifikuar DKD. Megjithatë, ekuacionet e vlerësuara të shkallës së filtrimit glomerular (eGFR) me bazë kreatininën ndikohen nga përcaktuesit jorenalë dhe ndonjëherë nuk kanë saktësi.

Gjithashtu, ato nuk pasqyrojnë dëmtime të hershme tubulointersticiale, pasi ngritja e kreatininës ndodh pas humbjes së më shumë se gjysmës së masës së veshkave . Mund të përdoren biomarkues të tjerë përveç kreatininës në serum, për shembull, cistatina C, e cila nuk ndikohet nga masa e muskujve dhe tregon një parashikim më të mirë të rezultatit, por përdorimi i saj rutinë është ende i kufizuar dhe nuk arrin të zbulojë DKD-në e hershme .

Beta-2-mikroglobulina është propozuar gjithashtu, dhe mund të pasqyrojë më mirë funksionin tubular, por ndikohet gjithashtu nga sëmundje të tjera . Në popullatat diabetike, studimet rreth biomarkerëve inflamatorë si receptorët e tretshëm të faktorit të nekrozës së tumorit ose interleukin-18, ose shënuesit tubularë si lipocalin (NGAL) ose KIM1, kanë treguar rezultate premtuese, por përdorimi i tyre në praktikën e përditshme klinike është i kufizuar . S

igurisht, albuminuria është deri më sot treguesi më i mirë i rrezikut të veshkave. Megjithatë, deri në 40% e pacientëve me DKD mund të demonstrojnë humbje të konsiderueshme të funksionit të veshkave në mungesë të albuminurisë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.