MENU
klinika

Ndikon edhe stili i jetesës dhe faktorët gjenetikë

Tumori beninj i veshkave/ Cilat janë shenjat e para?

23.02.2024 - 08:39

Tumoret beninje të veshkave janë rritje jo kanceroze të qelizave atipike që nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit. Mënyra e jetesës dhe faktorët gjenetikë mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të një tumori beninj të veshkave.

Shumica e rritjeve që zhvillohen në veshka nuk janë kancerogjene, dhe deri në 20% e tumoreve të vogla të veshkave janë beninje. Mjekët zakonisht i zbulojnë ato me skanime dhe i trajtojnë me kirurgji.

Edhe nëse një tumor në veshka është beninj, mund të shkaktojë vështirësi shëndetësore. Mund të përjetoni dhimbje ose gjak në urinë.

A kanë simptoma tumoret beninje të veshkave?

Shumë tumore të vogla nuk do të shkaktojnë shenja ose simptoma, dhe një mjek mund t’i zbulojë ato vetëm kur trajtojnë një gjendje tjetër.

Nëse përjetoni simptoma, ato mund të përfshijnë sa vijon.

Gjak në urinë (hematuria)

Është e rëndësishme që menjëherë të kërkoni ndihmë mjekësore nëse vëreni gjak në urinë ose keni dhimbje gjatë urinimit. Gjaku në urinë mund të lidhet me një infeksion.

Megjithatë, gjaku mund të jetë i dukshëm vetëm nën një mikroskop.

Dhimbje

Një tumor në veshka mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës. Ju gjithashtu mund të përjetoni dhimbje midis brinjëve dhe ijeve.

Humbje e oreksit dhe humbje peshe e pashpjegueshme

Mund të zbuloni se nuk keni interes për të ngrënë ose se ndiheni të ngopur shumë shpejt.

Anemia

Veshkat e shëndetshme ndihmojnë trupin të prodhojë më shumë qeliza të kuqe të gjakut duke prodhuar hormonin eritropoietin (EPO). Nëse një tumor ndikon në sasinë e EPO të lëshuar ose ju bën të humbni qelizat e kuqe të gjakut në urinë, ju mund të zhvilloni anemi.

Ethe

Kjo ethe mund të vijë dhe të shkojë ose të jetë e vazhdueshme. Mund të lidhet me një infeksion.

Çfarë shkakton tumoret beninje të veshkave?

Shkaku i shumë tumoreve beninje të veshkave është i panjohur. Megjithatë, disa faktorë që mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të një tumori beninj ose kanceroz të veshkave përfshijnë:

  • pirja e duhanit
  • konsumimi i sasive të tepërta të alkoolit
  • duke pasur një histori familjare të kushteve si sëmundja e veshkave policistike
  • duke pasur mbipeshë ose obezitet
  • ekspozimi ndaj kimikateve dhe medikamenteve të caktuara

Si i diagnostikojnë mjekët tumoret beninje të veshkave?

Mjekët mund të dallojnë tumoret në veshka nëpërmjet ultrazërit, si dhe skanimeve CT dhe MRI. Ata shpesh i zbulojnë ato gjatë procedurave për çështje të tjera mjekësore.

Për të zbuluar nëse një tumor i veshkave është beninj ose malinj, mjeku do të duhet të kryejë një biopsi, e cila përfshin marrjen e një kampioni të vogël të tumorit.

Si i trajtojnë mjekët tumoret beninje të veshkave?

Forma kryesore e trajtimit për tumoret beninje të veshkave është operacioni për të hequr tumorin. Megjithatë, mjeku mund të rekomandojë opsione të tjera trajtimi, duke përfshirë një qasje pritje-dhe-shih, në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së tumorit.

Nëse një infeksion i veshkave ose abscesi është përgjegjës për tumorin, mund t’ju duhet të merrni antibiotikë si pjesë e trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN