MENU
klinika

Rregullat e reja!

Viza e artë e Greqisë do të kushtojë më shumë!

25.02.2024 - 14:32

Greqia është një nga vendet e fundit të mbetura në Europë që ofron viza të arta. Skemat e diskutueshme të ‘rezidencës me investime’ lejojnë të huajt e pasur të ‘blejnë’ të drejtën për të qëndruar në një vend afatgjatë.

Shqetësimet për sigurinë dhe inflacionin kanë bërë që shumë vende të BE-së të heqin vizat e arta vitet e fundit. Greqia nisi programin e saj në vitin 2013 gjatë asaj që u bë kriza financiare 10-vjeçare e vendit. Vizat synonin të sillnin para në vend gjatë kolapsit të tregut të banesave.

Viza lejon shtetasit e vendeve të treta që blejnë prona të një vlere të caktuar të bëhen banorë të përkohshëm. Fillimisht, një investim në pasuri të paluajtshme prej 250,000 euro ose më shumë mund t’ju sigurojë një leje qëndrimi pesëvjeçare në Greqi, e cila mund të konvertohet në shtetësi pas shtatë vjetësh.

Por vitin e kaluar, shqetësimet për çmimet e fryra të banesave e shtynë qeverinë të rrisë pragun në 500,000 euro në disa pjesë të Athinës, Mykonos, Santorini dhe Selaniku. Tani, kjo mund të rritet edhe më tej në 800,000 euro, sipas kryeministrit Kyriakos Mitsotakis.

Edhe pse viza e artë e Greqisë mund të merret edhe përmes një investimi prej 400,000 euro në obligacione dhe aksione qeveritare ose private, blerja e një prone është rruga më e popullarizuar drejt qëndrimit me investim.

Pragu i ri i sipërm i investimit për pronat do të zbatohet në zonat që përballen me mungesë strehimi dhe presion mbi çmimet e qirave, tha Mitsotakis në Parlament javën e kaluar. Qiratë janë rritur me 40 për qind që nga viti 2018, pranoi ai, dhe rreth 7 për qind e shitjeve të pasurive të paluajtshme në Greqi në vitet e fundit lidheshin me vizën e artë.

Në pjesë të vendit ku strehimi nuk është nën presion, pragu mund të mbetet në 250,000 euro, shtoi Mitsotakis. Qëllimi i pragut më të lartë është të sjellë më shumë para në Greqi duke reduktuar numrin e vizave të arta të lëshuara.

Përveç rritjes së çmimeve të qirasë dhe të pasurive të paluajtshme, rezidenca sipas skemës së investimeve është akuzuar për tendosje të burimeve lokale, si kujdesi mjekësor – veçanërisht në vendet ku pronat jepen me qira si leje pushimi përmes platformave si Airbnb.

Pronarët e pronave me vizë të artë që planifikojnë të japin me qira shtëpitë e tyre në Greqi mund të detyrohen gjithashtu të japin me qira afatgjatë në të ardhmen. Megjithatë, disa aktivistë duan që qeveria të shkojë një hap më tej dhe të heqë pronat e paluajtshme nga opsionet e investimit të vizave të arta.

Megjithatë, programi sjell të ardhura të konsiderueshme për shtetin grek – 4.3 miliardë euro midis 2021 dhe 2023.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë thotë një nga piktorët më të shquar

“Në Shqipëri nuk vlerësohen artistët e vërtetë”

Edi Rama për revistën franceze

“Shqipëria, vendi im si askush tjetër!”