MENU
klinika

"Kështu hapet rruga drejt BE-së"

Ambasadori Hovenier: Kosova të tregohet kreative në dialog

04.03.2024 - 19:57

mbasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka thënë se Kosova duhet të tregojë vullnet të vazhdueshëm dhe kreativitet në dialogun me Serbinë në mënyrë që vendit t’i hapet rruga për anëtarësim në organizata ndërkombëtare.

Ai tha se rruga e vetme drejt kësaj është përmes dialogut të ndërmjetësuar nga BE, pasi sipas tij, bashkësia ndërkombëtare dëshiron ta shoh Kosovën të avancojë në rrugën evropiane.
Hovenier gjithashtu përsëriti kërkesën e Shteteve të Bashkuara që të respektohen të gjitha marrëveshjet e nënshkruara në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian.

“Bashkësia ndërkombëtare do që qartazi Kosova të avancojë në rrugën evropiane, pra keni krijuar kushtet për të arritur këtë dhe mënyra e vetme është përmes dialogut të lehtësuar nga BE. Ne shpresojmë të shohim përpjekje të ripërtërira për të ecur para. Jam i vetëdijshëm për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë dhe lehtësuesit. Disa thonë se Serbia do të shfrytëzojë rastin që të zvarrisë progresin e Kosovës. Ajo që mund të them është strategjia më e mirë ne rrethana të tilla për Kosovën është të bëj gjithçka që mundet për të treguar vullnet të vazhdueshëm, kreativitet, energji, përkushtim dhe implemetin të obligimeve të cila i ka marrë që i ndihmon procesit për të shkuar para”, tha Hovenier në panelin me temë “Hartimi i së ardhmes: Drejtimet e Politikave dhe Angazhimi Diplomatik”, në kuadër të Konferencës ”Urëzimi i Ballkanit Perëndimor: Diplomacia Parlamentare për Sigurinë Rajonale dhe Integrimin Euro-Atlantik.

Hovenier ka thënë se asnjë shtet në botë nuk përfiton sikurse Kosova.

“Është një mision i NATO-s prej 4 mijë ushtarëve për të siguruar stabilitetin dhe sigurinë”, ka thënë Hovenier.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë u diskutua në tryezë?

Ambasadori i SHBA jep detaje për Asocacionit

Apeli i Bashkimit Evropian

“Kosova të formojë Asociacionin”