MENU
klinika

Përfitimet

Harrojini kontraktimet e muskujve, magnezi bën “çudira”

01.03.2024 - 18:01

Minerali i magnezit kryen shumë detyra të rëndësishme në trupin tonë. Përveç funksionit të tij stabilizues në formimin e kockave tona, ai rregullon metabolizmin e energjisë në qeliza dhe është i përfshirë në aktivizimin e mbi 600 enzimave. Një ekuilibër i rregulluar mirë i magnezit na bën më rezistent ndaj stresit dhe më të qetë, pasi rregullon sistemin kardiovaskular dhe siguron presion të shëndetshëm të gjakut. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, magnezi është i rëndësishëm për kontrollin e kontraktimeve të muskujve dhe veçanërisht për relaksimin e mëvonshëm. Përndryshe, për shkak të funksionit të tij relaksues, magnezi është i rëndësishëm për gratë kur ato nuk janë shtatzëna, sepse një nivel i ekuilibruar i magnezit kontribuon në lehtësimin e ngërçeve dhe lehtësimin e dhimbjeve menstruale, ndër të tjera.

Cili është efekti i magnezit në muskuj?

Në mënyrë që ata të funksionojnë normalisht, muskujt kanë nevojë për një raport të ekuilibruar të magnezit dhe kalciumit. Kjo e fundit është e nevojshme për tensionin e muskujve, ndërsa e para është e nevojshme për relaksim. Nëse përqendrimi i kalciumit në muskul rritet për shkak të mungesës së magnezit, muskujt nuk mund të relaksohen më dhe shfaqen ngërçe. Magnezi arrin efektin e tij të zbutjes së ngërçeve duke i bërë membranat qelizore “të papërshkueshme”, kështu që ekuilibri i elektroliteve kthehet në normalitet (d.m.th., përqendrimet brenda dhe jashtë qelizës balancohen përsëri). Kalciumi dhe elektrolitët e tjerë si kaliumi dhe natriumi pengohen të vazhdojnë të depërtojnë në muskuj dhe qeliza nervore. Kjo ul ngacmueshmërinë e qelizave nervore dhe ngërçet e muskujve janë më pak të mundshme.

Si ndikon mungesa e magnezit në shtatzëni?

Shumë gra shtatzëna ankohen për ngërçe në legen dhe dhimbje të paqarta barku që mund të ndodhin si pasojë e mungesës së magnezit. Simptoma të tjera të mungesës së magnezit janë palpitacionet e forta dhe rraskapitja. Të gjitha nuk janë ende një arsye për të filluar shqetësimin, por megjithatë duhet të dëgjoni sinjalet e trupit dhe ndoshta t’i nënshtroheni një testi për mungesë magnezi. Nëse gjatë shtatzënisë shfaqet një mungesë e fortë e magnezit, një mitër e kontraktuar nuk mund të pushojë më. Rrjedhimisht, ka ngërçe që mund të shkaktojnë kontraktime të parakohshme – dhe të çojnë në lindje të parakohshme në raste të rënda. Kur ka mungesë magnezi, efekti balancues në sistemin kardiovaskular pushon dhe rreziku për hipertension shtatzënie rritet. Përveç kësaj, mungesa e magnezit dyshohet gjithashtu se është përgjegjëse për shfaqjen e preeklampsisë dhe intensifikimin e të përzierave gjatë shtatzënisë.

Lehtësimi i menjëhershëm i simptomave ndodh sapo të kompensohet mungesa e magnezit dhe të mos mbetet asnjë dëmtim i përhershëm. Kështu, një nivel i ekuilibruar i magnezit është thelbësor për mirëqenien e nënës dhe fëmijës.

Sa kohë ju duhet të plotësoni magnezin gjatë shtatzënisë?

Për të mos rrezikuar mungesën e magnezit, tashmë mund ta çoni ekuilibrin e magnezit në nivelin e rekomanduar kur jeni duke menduar të mbeteni shtatzënë. Shumë mjekë rekomandojnë mbajtjen e tij gjatë gjithë shtatzënisë dhe deri në fund të ushqyerjes me gji. Në këtë mënyrë, niveli i magnezit tek nëna dhe fëmija mbetet i ekuilibruar gjatë muajve të parë të rëndësishëm.

Efektet anësore të magnezit gjatë shtatzënisë

Individët e shëndetshëm ekskretojnë tepricën e magnezit në gjak përmes veshkave dhe në urinë. Nëse merrni shumë magnez menjëherë, një pjesë e dozës lëviz nëpër zorrë e paprekur dhe ekskretohet sërish me jashtëqitje – sepse më pak përthithet me rritjen e marrjes. Kjo madje mund të çojë në një efekt anësor, domethënë që efekti pak laksativ i magnezit zbut kapsllëkun që shpesh shfaqet gjatë shtatzënisë.

Marrja e dozave të vogla të magnezit gjatë gjithë ditës mund ta parandalojë lehtësisht këtë efekt anësor.