MENU
klinika

Spartak Ngjela

Dëmi që i bëri Shqipërisë regjimi regresiv i Berishës

10.04.2024 - 19:17

Pse po vonohet lufta kundër korrupsionit në Shqipëri?

Ashtu ju duket, se ajo po vijon.

Filozofi i famshëm amerika George Santayana na ka thënë: The light as it appears hides the candle – flaka, ashtu si shkëlqen, e fsheh kandilin.

E pra, shpesh mendja njerëzore humbet në iluzionizëm.

Shqiptarët, kurrë nuk e kanë pas besuar se do vijë një ditë kur pushtetarët e korruptuar që kanë vjedhur e vjedhur popullin, do të arrestoheshin dhe shpronësoheshin në favor të shtetit.

Dhe kjo ka nisur sot edhe në Shqipëri.
I.

Na duhet ta theksojmë se goditja antikorrupsion në Shqipëri, tani ka hyrë në një proces të vërtetë historik, dhe pushtetarët nuk janë të qetë…

Në 21 korrik të vitit 2016, me ndryshimin e Kushtetutës së Shqipërisë, erdhi një çast në historinë e Shqipërisë kur ajo u ndodh përpara një udhëkryqi: ose të godiste penalisht korrupsionin e lartë, ose të shpërbëhej si shtet. Dhe kjo kërkesë krijoi SPAK.

Por, në këto çaste…

Na duhet ta nxjerrim në dritë se:

Që nga viti 1992 e deri në vitin 1997, Shqipërinë e ka drejtuar Beogradi dhe Athina.

Këta, në fakt, dihet se janë dy pushtuesit e mëdhenj të territireve shqiptare.

Në vitin 1912-1913…

Ishin dy treva të rëndësishme për historinë e Shqipërisë që mbetën jashtë territorit të saj: Kosova dhe Çamëria.

Turp historik për fuqitë e mëdha, në vitin 1912-1913, për atë që i bënë Shqipërisë dhe shqiptarëve: por koha nuk do t’ua falë.

Ja, tani Kosova është Shqipëri.

Po Çamëria?

II.

Kjo kohë në ecje sot në Shqipëri, është në fakt një kohë e nivelit historik.

Koha e nivelit historik e çdo shteti të pavarur, është ajo kohë imediate kur në këtë shtet përplasen raste të tilla shoqërore, të cilat mbajnë në vetvete ngjarje historike të një rëndësie të veçantë.

Edhe Shqipëria, më në fund, në funksion historik, ka hyrë ndërkohë në një ecje që ndodhet brenda kohës së saj historike, sepse sot janë dy shtete shqiptare të cilat patjetër që do të bashkohen.

Por, sigurisht që do të jetë demokracia ajo që do të bashkojë dy shtetet shqiptare në Gadishullin Ilirik.

Dhe, e rëndësishme për këtë fakt është kushti historik: duhet që në Tiranë dhe në Prishtinë të drejtojnë dy qeveri që e njohin historinë e plotë të shqiptarisë: Iliri-Arbëri-Shqipëri dhe që e ndiejnë patriotikisht që Shqipëria dhe Kosova janë Arbëria moderne.

Po Çamëria?

III.

Demokracia në Shqipëri dihej që do të implementohej me shumë vështirësi, sepse shoqëria shqiptare në shekuj nuk kishte pasur rastin e një shteti ligjor.

Vijimësia historike e Shqipërisë nga Perandoria Osmane, në monarkinë shqiprare, dhe, nga kjo monarki në një regjim komunisto – terrorist, kishte shumë mundësi që ta çonte shoqërinë shqiptare drejt shpërbërjes dhe asimilimit të saj. Por, kjo nuk ndodhi.

Si gjithmonë: Shqipërinë e ka shpëtuar historia e saj që vjen që nga lashtësia, dhe dihet që iliria ka qenë superfuqi e kohës së vet; kurse Arbëria i dha botës figura të mëdha: gjeneralë dhe pashallarë, princa e mbretër dhe figura të mëdha historike që drejtuan botën. E pra, pikërisht kjo vijë historike ka shpëtuar shqiptarinë që kemi sot.

Por, shqiptarët ende nuk e njohin historinë e tyre, sepse atyre historinë ua kanë grabitur fqinjët pushtues, por edhe shqiptarët në Tiranë, si krerë të shitur, në Athinë, në Brograd e në Moskë.

Kurse, tani, gjithçka u varros në favor të shqiptarisë.

Janë dy shtete shqiptarësh me rreth 6 milionë shqiptarë: Shqipëria dhe Kosova.

Po Çamëria po Maqedonia Shqiptare?

IV.

Izolimi i gjatë i Shqipërisë nga një regjim sektar dhe terrorist në Shqipëri, në 47 vjet, 1944 – 1992, ishte pritur me ankth nga Athina dhe Beogradi, për të sjellë shpërbërjen e Shqipërisë dhe asimilimin e shqiptarëve.

Edhe Beograd,i edhe Athina, me njerëzit e tyre në Tiranë, dominuan lëvizjen e vitit 1991-1992 për rrëzimin e diktaturës.

Beogradi dhe Athina, me këta individë në Shqipëri, kishin punuar me ngulm që, menjëherë pas rrezimit të diktaturës në Shqipëri, populli shqiptar, i mërzitur nga një tragjedi të tej zgjatur, të linte Shqipërinë për t’u shpërngulur në Perëndim.

Në vitin 1992, në Shqipëri ishin 4 milionë shqiptarë, dhe periudha 1992 – 1997, me një histeri antishqiptare, shkatërroi në Shqipëri të gjithë industrializmin: shkatërroi 500 fabrika dhe uzina, preu miliona rrënjë pemë dhe shkatërroi plotësisht 24 mijë hektarë vreshta. As një pushtues nuk do të kishte pasur kurajën që t’i bënte Shqipërisë këtë dëm kolosal, i cili kërkonte të sillte shpërnguljen e shqiptarëve nga Shqipëria.

Dhe këtë e bëri regjimi regresiv Berisha-Meksi.

Por…

Tani këto banda janë drejt shkatërrimit, sepse goditjen penale e ka marrë në dorë Struktura e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, SPAK; dhe kjo strukturë e ka të plotë pavarësinë nga politika; dhe drejtohet nga ekspertiza Uashington – BE.

SPAK sigurisht që është tani shpresa historike e Shqipërisë së bashkuar.

Shkatërrimi i korrupsionit në Shqipëri, i cili ka filluar me arrestimin e Sali Berishës djathtas, dhe një zv-kryeministër e tre ministra mjajtas, do të vijojë për të sjellë shqiptarinë e ndritshme në Shqipëri, në Kosovë e në Maqedoni; dhe do të hedhë themelet e bashkimit kombëtar të 8 milionë shqiptarëve që banojnë sot si autoktonë në Gadishullin Ilirik.