MENU
klinika

Lufta e Tretë Botërore në prag

Hawaii mund të bëhet “shesh lufte” nëse ka luftë SHBA-Kinë

02.04.2024 - 09:07

Megjithëse shteti Aloha njihet botërisht si një parajsë në tokë, Uashingtoni e di mirë se sa i rëndësishëm është Hawaii nga pikëpamja ushtarake strategjikisht.

Shtetet e Bashkuara, në fakt, mësuan për vlerën gjeopolitike të kësaj granola ishujsh të shpërndarë në Paqësor gjatë sulmit në Pearl Harbor, që shënoi në mënyrë simbolike hyrjen e vendit në Luftën e Dytë Botërore.

Një precedent që duhet të kishte mësuar si Shtëpinë e Bardhë ashtu edhe Aleancën Atlantike që do të lindte menjëherë pas kësaj.

Që atëherë, në fakt, ne jemi mësuar të konceptojmë Shtetet e Bashkuara si një bllok të vetëm në krye të Traktatit, i cili e sheh thelbin e tij funksional në nenin e famshëm 5 : nëse goditet një aleat, të tjerët kanë detyrimin të ndërhyjnë. Epo, kjo vlen për të gjitha territoret e përfshira, përveç Ishujve Hawai.

Navigating the US-Hawaii Ties Upgrade: A Delicate Balancing Act Amidst Rising China-U.S. Tensions - Best Business Magazine In World

Kjo do të thotë, me pak fjalë, se në rast të një tjetër Pearl Harbor, asnjë nga aleatët amerikanë nuk do të kishte për detyrë të ndërhynte në mbështetje të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Përtej luftës midis Rusisë dhe Ukrainës, qendra e vërtetë në tablonë gjeopolitike globale është bërë Paqësori, me tensionet në rritje midis Kinës dhe Uashingtonit dhe shkakun e mundshëm të Tajvanit.

Nuk është rastësi që ekspertët flasin për një “zinxhir të parë ishujsh”, i cili do të përfshihej drejtpërdrejt në operacionet e luftës në rast të një sulmi nga Pekini. Hawai, shpjegon Repubblica, është skenari në të cilin trupat amerikane po stërviten për t’u përballur, që fatkeqësisht nuk konsiderohet më “fiksion”.

Megjithatë, shumë ekspertë supozojnë se Hawaii “është pjesë e Shteteve të Bashkuara dhe ndaj duhet të mbrohet nga NATO”.

Kush do të jenë dëshmitarët kyç?

Gjyqi i parë historik penal ndaj Donald Trump

Paralajmërimi i Viktor Orban: Brukseli luan me zjarrin

”Perëndimi, një hap larg dërgimit të trupave në Ukrainë”

Paralajmëron e veja e liderit opozitar rus

Yulia Navalnaya: Putin mund të përdorë armë bërthamore

Sanksionet e reja e vendosin vendin para një krize serioze

E përballon dot Irani ekonomikisht luftën?

Lufta mund të përhapet në Lindjen e Mesme

Kush ishte “shënjestra” e vërtetë e Tel Avivit