MENU
klinika

Qendra e hakmarrjes së Izraelit

Pse qyteti Isfahan e njohur si “Perla e Persisë” është kaq e rëndësishme për Iranin

19.04.2024 - 11:41

“Perla e Persisë”, “Firenzia iraniane” ose “Kopshti i Lindjes”. Këto janë disa nga përkufizimet e përdorura për të përshkruar Eshafan (ose Ishafan), një nga qytetet kryesore në Iranin perëndimor, rreth 400 km në jug të kryeqytetit, Teheran që ishte qendra e kundërsulmeve hakmarrëse të Izraelit.

Ishafan konsiderohet si një nga qendrat më të rëndësishme arkitekturore të vendit dhe gjithashtu të botës islame, qyteti, i cili ndodhet afërsisht 1600 metra mbi nivelin e detit, u shpall një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s në vitin 2016.

Qendra e hakmarrjes së Izraelit; pse qyteti Isfahan e njohur si "Perla

I pasur në histori dhe kulturë, qyteti është i famshëm për përpunimin e drurit, bakrit, bronzit dhe qeramikës. Por, mbi të gjitha, për tapetet persiane, të eksportuara nga këtu në shumë vende të tregut evropian.

Ishafani është gjithashtu një qytet industrial; vlerësohet se ajo pret numrin më të madh të punëtorëve në vend dhe konsiderohet si një nga qendrat industriale më të rëndësishme në të gjithë Iranin. Këto janë kryesisht industri për prodhimin e çelikut, çimentos dhe përpunimit të naftës. Për më tepër, në Ishafan ndodhet një nga vendet e përdorura për pasurimin e uraniumit, si pjesë e programit të diskutueshëm bërthamor iranian. Dhe afër qytetit ka një bazë të rëndësishme ushtarake, ajo e goditur mbrëmë, e cila pret flotën iraniane të F-14 Tomcat të prodhimit amerikan, të blerë para revolucionit islamik të vitit 1979. Ekziston edhe një fabrikë raketash.

Isfahani konsiderohet edhe si një qytet i rëndësishëm strategjik dhe një qytet që është mikpritës i disa vendeve të rëndësishme, duke përfshirë objektet e kërkimit dhe zhvillimit ushtarak, si dhe bazat e saj. Qyteti i afërt i Natanzit është vendndodhja e një prej vendeve të pasurimit bërthamor të Iranit.

Qendra e hakmarrjes së Izraelit; pse qyteti Isfahan e njohur si "Perla

Aktivitetet rifilluan në Eshafan pas bastisjes izraelite

Qendra e hakmarrjes së Izraelit; pse qyteti Isfahan e njohur si "Perla

Ishafani ishte gjithashtu kryeqyteti në shekullin XVI-XVII, nën Abbas I, i cili e zbukuroi atë me pallate të shumta, duke përfshirë xhaminë mbresëlënëse. Një qytet shumë i gjallë nga pikëpamja turistike falë pranisë së atraksioneve të shumta. Në fakt, Ishafan ka një histori mijëravjeçare, e cila mund të gjendet në xhamitë dhe pallatet e tij me afreske, të cilat i kanë rezistuar dominimit dhe sulmeve të shumë pushtuesve, përfshirë mongolët dhe afganët.

Sheshi Imam Komeini është i famshëm, i mbivlerësuar nga xhamitë, ndërtesat antike dhe dyqanet. Është një nga sheshet më të mëdha në botë, i dyti vetëm pas sheshit Tianamen në Pekin.

Ajo është paraqitur edhe në kartëmonedhën iraniane 20,000 riale. Një qendër e rëndësishme edhe nga pikëpamja kulturore, Ishafan është në fakt shtëpia e universiteteve të rëndësishme duke përfshirë atë të shkencave mjekësore dhe atë të teknologjisë. Me mbi dy milionë banorë, është qyteti i tretë më i populluar iranian. Në të kaluarën, ai priti gjithashtu një komunitet hebrenjsh, të çliruar nga Cyrus pas robërisë babilonase, dhe katolikëve armenë.