MENU
klinika

Çfarë do sjellë e ardhmja?

Robotët po marrin përsipër punën e magazinës

24.04.2024 - 11:54

Blerësit ndoshta nuk mendojnë shumë për atë që ndodh më pas kur bëjnë një porosi ushqimore në internet.

Por ajo nis një vallëzim të ndërlikuar të softuerit, inteligjencës artificiale, robotëve, furgonëve dhe punëtorëve.

Në magazinën Ocado jashtë Lutonit, ndodhë një kërcim të tillë. Qindra robotë rrotullohen rreth një rrjeti, duke marrë artikuj për porosi online. Ata lëvizin me shpejtësi dhe saktësi marramendëse.

Në ditët e para të blerjeve në internet, kur bënit një porosi, njerëzit vërshonin rreth një magazine ose një dyqani duke mbledhur artikujt tuaj.

Por prej vitesh tashmë, Ocado ka përdorur robotë për të mbledhur dhe shpërndarë produkte, duke i sjellë ato te stafi, i cili i paketon në kuti për t’i dorëzuar.

Dhe Ocado nuk është firma e vetme që investon në një automatizim të tillë.

Në magazinat e saj, Asda përdor një sistem nga firma zvicerane e automatizimit Swisslog dhe AutoStore e Norvegjisë. Në SHBA, Walmart ka automatizuar pjesë të zinxhirit të saj të furnizimit duke përdorur robotikë nga një kompani amerikane e quajtur Symbotic.

Në Luton, Ocado e ka çuar procesin e automatizimit në një nivel më të lartë.

Robotët që zmadhojnë rrjetin, tani sjellin artikuj në krahët robotikë, të cilët shtrihen dhe kapin atë që u nevojitet klientëve.

Thasët me oriz, kutitë me çaj, kapen të gjitha nga krahët duke përdorur një filxhan thithës në fund.

Mund të duket si një shtesë e parëndësishme, por trajnimi i një roboti për të njohur një artikull, për ta kapur me sukses dhe për ta lëvizur, është çuditërisht i vështirë.

Në Ocado rreth 100 inxhinierë kanë shpenzuar vite duke trajnuar inteligjencën artificiale (AI) për të marrë përsipër këtë detyrë.

James Matthews, drejtor ekzekutiv i Ocado Technology shpjegon se AI duhet të interpretojë informacionin që vjen nga kamerat e saj.

“Çfarë është një objekt? Ku janë skajet e atij objekti? Si do ta kapte dikush?”

Përveç kësaj, AI duhet të përpunojë se si të lëvizë krahun.

“Si mund ta marr atë dhe të përshpejtoj në një farë mënyre pa e hedhur nëpër dhomë? Si ta vendos në një qese”, thotë Matthews.

Magazina Luton ka 44 krahë robotikë, të cilët për momentin përbëjnë 15 për qind të produkteve që lëvizin nëpër objekt, që janë rreth 400,000 artikuj në javë. Pjesa tjetër trajtohet nga stafi në stacionet e grumbullimit.

Stafi trajton sende për të cilat robotët nuk janë ende gati, si shishet e verës që janë të rënda dhe kanë sipërfaqe të lakuar, duke i bërë ato të vështira për t’u kapur.

Por sistemi po rritet. Kompania po zhvillon ‘kapëse’ të ndryshme për krahët e robotëve që do t’i lejojnë ata të trajtojnë një shumëllojshmëri më të gjerë artikujsh.

“Ne thjesht po e luajmë me kujdes dhe po ecim ngadalë me kalimin e kohës”, thotë Matthews.

“Është një kufizim i qëllimshëm në emrin tonë, kështu që ne vazhdojmë t’u ofrojmë shërbime të mira njerëzve, dhe jo kremrat e grimcuar në çdo mënyrë, ose më keq, duke vendosur gjëra në pistën që shkon nën rrotat e një prej robotëve dhe krijon një incident”, shtoi ai.

Në dy ose tre vjet, Ocado pret që robotët të përbëjnë 70 për qind të produkteve.

Kjo në mënyrë të pashmangshme do të thotë më pak staf njerëzor, por magazina Luton ka ende 1,400 punonjës dhe shumë prej tyre do të nevojiten ende në të ardhmen.

“Do të ketë një lloj kurbë që priret drejt më pak njerëzve për ndërtesë. Por nuk është aq e qartë sa, “hej, shiko, ne jemi në prag të thjesht të mos kemi nevojë për njerëz”. Jemi shumë larg nga ajo”, thotë Matthews.

Ocado shpreson të shesë teknologjinë e vet të automatizimit kompanive jashtë sektorit të ushqimeve. Në fund të vitit të kaluar ajo njoftoi një marrëveshje me McKesson të Kanadasë, një distributor i madh farmaceutik.

“Mendoni se cilat industri kanë nevojë për të lëvizur gjërat në mënyrë efikase brenda magazinës… është e pafundme”, theksoi ai.

Pra, ku do të përfundojë automatizimi i depove? A po shkojmë në magazina pa njerëz që mund të funksionojnë 24 orë në ditë?

Jo aq shpejt, thotë Sarah Bolton, e cila është e specializuar në pronat e paluajtshme komerciale në firmën ligjore Taylor Wessing.

“Është pothuajse jashtëzakonisht e shtrenjtë, ne po flasim për qindra miliona funte për të automatizuar plotësisht një magazinë”, thekson ajo.

“Pra, ju jeni duke folur në të vërtetë vetëm për qiramarrësit e mëdhenj në magazinat vërtet të mëdha që shikojnë automatizimin e plotë, vetëm sepse duhet ta keni atë madhësi për ta bërë atë diku afër financiarisht të qëndrueshme”, shtoi ajo.

Ajo gjithashtu thekson se automatizimi ka nevojë për ndërtesa moderne, duke përfshirë dyshemetë që mund të përballojnë pesha të rënda, hapësira të mëdha pa kolona mbështetëse, kështu që robotët mund të përplasen më pak. Lidhjet e besueshme të energjisë elektrike janë gjithashtu jetike.

“Ju jeni të varur nga ndërtimet e reja dhe ka një mungesë masive të magazinës së ndërtimit të ri në Mbretërinë e Bashkuar për momentin”, thotë Bolton.

AutoStore po trajton disa nga ato sfida. Është një kompani të quajtur Pio e cila po zhvillon automatizimin për bizneset më të vogla.

Përdor shumë nga e njëjta teknologji që AutoStore furnizon firmat e mëdha – robotë që gumëzhinin në një rrjet magazinimi ku mallrat grumbullohen vertikalisht.

Megjithatë, kostot fillestare të sistemit të Pio janë më të ulëta, me kosto të lidhur me vëllimin e mallrave që trajton sistemi. Softueri është më i thjeshtë dhe i krijuar për t’u integruar lehtësisht me sistemet e zakonshme të tregtisë elektronike si Shopify.