MENU
klinika

Shkak, ndërtimet e reja

Ekspertët paralajmërojnë për një krizë strehimi në Gjermani

24.05.2024 - 21:41

Zyra Federale e Statistikave të Gjermanisë njoftoi këtë javë se 294,400 apartamente të reja u ndërtuan në Gjermani vitin e kaluar, një rënie vjetore prej 0.3%. Ky total ishte shumë më poshtë objektivit të shtetit prej 400,000 dhe është një lajm i keq për sektorin e pronave në Gjermani.

Gjatë viteve të fundit, investimet në ndërtimet gjermane janë penguar për shkak të normave të larta të interesit, burokracisë dhe kostove të larta të energjisë për shkak të luftës së Rusisë në Ukrainë.

Midis 2010 dhe 2020, numri i apartamenteve të përfunduara çdo vit u rrit nga 159,800 në 306,400. Që nga viti 2021, rritja ka qenë praktikisht inekzistente.

“Përballë rritjes së kostove dhe normave të interesit në krye të mungesës së fondeve për ndërtesa të reja të përballueshme, vështirë se mund të diskutohet ndonjë projekt i ri përveç ndërtimit të banesave të subvencionuara,” tha Axel Gedaschko, President i GdW, Shoqata Federale e Kompanitë Gjermane të Banesave dhe Pasurive të Paluajtshme.

“Kjo do të thotë se tendenca në përfundimet e ndërtesave për vitet e ardhshme po drejtohet qartë në një drejtim: në rënie,” shtoi Gedaschko.

Pekka Sagner, një ekspert i strehimit dhe i pasurive të paluajtshme në Institutin Ekonomik Gjerman, ra dakord se mungesat e banesave do të “bëhen më akute në të ardhmen e afërt”.

Ka pasur një rënie të ndjeshme të lejeve të ndërtimit të lëshuara që nga viti 2022, tha ai dhe efekti i kësaj do të fillojë të shfaqet më së shpejti këtë vit.

“Kjo ka të ngjarë të çojë në rritje të konsiderueshme të çmimeve dhe do ta bëjë edhe më të vështirë për familjet gjetjen e akomodimit të përshtatshëm,” shpjegoi ai.

Autoritetet miratuan vetëm 259,600 ndërtime në vitin 2023, niveli më i ulët që nga viti 2012.

Të dhëna të veçanta kanë treguar se numri i lejeve ka vijuar të bjerë në tremujorin e parë të 2024.

Shifrat e ndërtimit të së enjtes përfshijnë përfundimet e ndërtimit për ndërtesat e reja dhe punimet e ndërtimit në ndërtesat ekzistuese, si dhe apartamentet në prona rezidenciale dhe jorezidenciale. Të gjitha kompletimet e numëruara në shifra janë hapësira banimi dhe jo prona komerciale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Nga ilirët dhe romakët tek osmanët dhe komunistët”

Financial Times: Udhëtim nëpër Shqipërinë antike

Eksperti ngre alarmin: Njerëzit po ngrijnë!

Europa duhet të përgatitet për mijëra refugjatë këtë dimër

Më e goditura në Europën Jugore

Bujqësia shqiptare nën thundrën e klimës