MENU
klinika

Janë të preferuarat e të gjithëve

Kur ka filluar konsumimi i kërpudhave si ushqim?!

25.05.2024 - 13:43

Kërpudhat shfaqen kudo: në livadhe, në pyll, në trungjet e pemëve të kalbura ose në plehun e lopës. Në vjeshtë, shumë njerëz në Gjermani shkojnë në pyll me shportat e tyre në kërkim të ekzemplarëve të ngrënshëm. Njohësit i mbajnë sekret vendet e tyre më të mira për të shmangur konkurrencën. Por kërpudhat janë shumë më tepër se sa një ushqim i shijshëm. Ato kanë ndezur imagjinatën e njerëzve për mijëra vjet.

Disa kërpudha thjesht kanë shije të shijshme, ndërsa të tjera kanë efekte që ndryshojnë mendjen që i kanë bërë ato pjesë të ritualeve shpirtërore. Kjo ishte përjetuar tashmë nga njerëzit e hershëm; në pikturat e shpellave janë gjetur përshkrime të ndryshme të kërpudhave. Për egjiptianët, kërpudhat ishin “ushqimi i perëndive”. Ata besonin se ngrënia e tyre mund t’i ndihmonte të jetonin më gjatë ose edhe t’i bënte të pavdekshëm.

Grekët pinin kërpudha ergot gjatë disa ceremonive dhe raportuan se kishin parë vegime dhe shfaqje fantazmë. Majat dhe Aztekët konsumuan gjithashtu kërpudha halucinogjene. Montezuma II, sundimtari i fundit i Aztecs, thuhet se ka ngrënë sasi të bollshme “Teonanacatl” (mishi i perëndive) në ceremoninë e kurorëzimit të tij.

Misionari spanjoll Bernardino de Sahagun vëzhgoi një grumbullim të njerëzve indigjenë dhe shënoi në ditarët e tij: “Ata hëngrën kërpudhat me mjaltë. Kur kërpudhat filluan të kishin efekt, pati kërcime dhe të qara… Disa panë në vizionet e tyre se si do të vdisnin në lufta, disa si do të bëheshin të pasur, disa si do të kryenin tradhti bashkëshortore dhe pastaj do të vriteshin me gurë dhe do t’u thyhej kafka”.