Çdo industri ka sekretet e veta të suksesit, kafenetë dhe restorantet nuk bëjnë përjashtim. Siç rezulton, ka shumë metoda për të bërë me përpikmëri një urdhër klienti dhe të gjitha ushqimet dhe konfeksionet shtesë nga kuzhinierët janë thjesht truke për t’ju mbajtur në restorant dhe ju shtyjnë të porosisni diçka tjetër.
Ne kemi biseduar me njerëz që punojnë si kamerierë, banakierë, apo edhe me ata që kanë restorantet e tyre në mënyrë që të mësojmë më shumë rreth sekreteve të prapaskenave të të ngrënit jashtë.
Tavolinat me pamje të shkëlqyer u ofrohen vetëm atyre që vijnë për të ngrënë një vakt
Vendet me pamje panoramike të qytetit u ofrohen gjithmonë atyre që vijnë për të shpenzuar një shumë të madhe parash. Kështu që, para se të ju jap një vend, kamerieri do t’ju pyesi: “A do të hani një vakt?”
Nëse kërkoni një tryezë afër detit, por do të porosisni vetëm një kafe dhe një ëmbëlsirë, do t’ju tregohet se tryeza është prenotuar. Dhe një tjetër do të rezervohet gjithashtu.
Mund të mos ketë një menu për fëmijë, por ato ofrojnë zbritje speciale për porcione të vogla për fëmijët
Ekziston një arsye pse në kaq shumë restorante, nuk ka menu për fëmijë. Përkundrazi, një kamerier i kujdesshëm do t’i ofrojë një fëmije mundësinë për të porositur diçka nga menyja e rregullt, duke premtuar se do të jetë gjysma e masës së shërbimit të rregullt.
Por këtu është mashtrimi: me shumë mundësi do të porosisni një pije dhe një ëmbëlsirë për fëmijën, e cila do të jetë me madhësi të rregullt.
Ekziston një arsye pse kamerierëve nuk u lejohet të lënë flokët e tyre poshtë ose të veshin bizhuteri dhe të bëjnë make up
Veshja duhet të jetë shumë e thjeshtë, nuk duhet të ketë bizhuteri, dhe thonjtë duhet të shkurtohen dhe të mos kenë ndonjë lustër mbi to. Kjo është bërë për të mos lejuar që mysafirët të ndiejnë se një pjesë e thonjve, flokët ose një palë vathë mund të përfundojnë në pjatën e tyre.
Ndonjëherë, njerëzit që janë shumë tërheqës madje mund të mos punësohen: mysafirëve nuk u pëlqen kur kamerierët ose banakierët duken më mirë sesa ata.
Ushqime falas nga kuzhinierët u jepen vetëm njerëzve të veçantë dhe në një kohë specifike
Restorantet shpesh u japin meze falas miqve të tyre, por ekziston një arsye pse e bëjnë atë. Në këtë rast, kjo është bërë që mysafiri të shpenzojë më shumë para. Zakonisht, ushqimi falas u jepet grupeve të grave, pasi ato zakonisht shpenzojnë më shumë para sesa burrat.
Dhe këtu është një kurth tjetër: Kur restoranti ju jep diçka falas, ka shumë të ngjarë të ndjeheni të detyruar të shpërbleni stafin. Por duhet ta dini se shumicën e kohës, ushqimi që merrni falas është ushqimi shumë afër datës së skadimit të tij.
Në disa kafene, ka ëmbëlsira të pa prera, dhe në të tjera – ato janë prerë. Ekziston një arsye pse
Duket se të paktën një person tashmë ka blerë një copë, kështu që torta duhet të jetë e mirë. Dhe nëse një tortë e prerë nuk porositet për disa orë, kamerierët fillojnë ta rekomandojnë atë për mysafirët e tyre. Në fund, ndihmon për të shitur ëmbëlsirën më shpejt.