Mëngjesi ështe vakti më i rëndësishëm i ditës. Një opsion i mirë dhe i shpejtë për t’u konsumuar është edhe tërshëra, e cila ndihmon shumë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
Tërshëra duhet të jetë e një cilësie të lartë, pa papastërti dhe grimca të huaja. Për të diversifikuar shijen e tërshërës, shtoni në përzierje fruta të freskëta, arra, kanellë, krem ose kos me pak yndyrë.
Do keni një lëkurë të mirë
Tërshëra është ideale për trajtimin e gjendjeve inflamatore, si ekzema ose acarimi dhe gjithashtu nxit lëkurën e shëndetshme. Karakteristikat unike të tërshërës rrjedhin nga prania e një larmi vitaminash dhe elementësh në përbërjen e saj. Zinku ndihmon në pastrimin e lëkurës, largimin e toksinave dhe komponimeve të tjera të dëmshme.
Ai gjithashtu ngushton në mënyrë efektive poret dhe ka një efekt rinovues. Hekuri është një nga elementët më të rëndësishëm për ushqimin dhe ngopjen e lagështirës në qelizat e lëkurës. Mangani heq ënjtjen dhe inflamacionin dhe gjithashtu promovon shërimin e shpejtë të lëkurës pas plagëve. Magnezi normalizon qarkullimin e gjakut dhe siguron një rinovim të dukshëm të qelizave të lëkurës.
Muskujt tuaj do të marrin më shumë proteina
Një racion ose rreth 8 lugë tërshërë, i jep trupit tuaj 15% të sasisë së rekomanduar ditore të proteinave. Mos harroni për vitaminën E, antioksidantët dhe glutaminën, të cilat ndihmojnë në rigjenerimin e fibrave të muskujve më shpejt.
Nivele të larta antioksidantësh
Tërshërët përmbajnë beta-glukan, e cila ul sheqerin në gjak. Efekti i tyre përmirësohet me praninë e vitaminës C. Nuk është plotësisht e rastësishme që mëngjesi shpesh kombinon lëngun e portokallit me tërshërën.
Do të jeni plot energji
Tërshëra është e pasur me karbohidrate dhe siguron më shumë energji për trupin. Rekomandohet të konsumoni një tërshërë pak të thatë, pasi do të ndjeheni të plotësuar për një kohë më të gjatë, duke shmangur nevojën për ushqime të tjera.
Do të humbni peshë
Konsumi i përditshëm i tërshërës ndihmon në përmirësimin e metabolizmit, përshpejtimin e humbjes së peshës. Mëngjesi i bazuar në tërshërë gjatë një periudhe të gjatë kohore na lejon të përmbahemi nga marrja e tepërt e kalorive. Karbohidratet e ngadalta të përfshira në të, na lejojnë të rregullojmë oreksin, ankthin dhe të ruajmë nivelin normal të sheqerit në gjak. Lëndët ushqyese në të jo vetëm që përshpejtojnë metabolizmin tonë, por gjithashtu parandalojnë akumulimin e yndyrnave dhe toksinave në trup dhe na “ruajnë” nga mbingrënia.
Kolesteroli do të ulet
Tërshëra përmban një fibër të quajtur beta-glukan, e cila ndihmon në uljen e kolesterolit në trup. Për shkak të acidit linoleik dhe fibrave të tretshme që përmban tërshëra, ndihmon në uljen e nivelit të triglicerideve dhe kolesterolit të keq në gjak. Këto lëndë ushqyese “pastrojnë” mbetjet e yndyrës nga muret e arterieve dhe mbrojnë trupin tonë nga zhvillimi i sëmundjeve serioze si ateroskleroza, sulmi në zemër dhe goditja.
Do të ulet rreziku i sëmundjeve në zemër
Tërshëra është e pasur me yndyrna të mira të shëndetshme që mbështesin qelizat e zemrës dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Falë antioksidantëve të pranishëm në tërshërë, probabiliteti i dëmtimit të mureve të enëve të gjakut nga radikalet e lira, zvogëlohet.
Do të çliroheni nga problemet me tretjen
Ekspertët rekomandojnë të hani fibra çdo ditë, diku tek 25 deri në 35 gram pasi kjo është ideale për tretje të mirë. Vetëm një pjesë e vogël e tërshërës përmban 1/5 të konsumit të rekomanduar ditor të fibrave.
Këto janë arsyet pse tërshëra është e përsosur për rutinën tuaj të përditshme!