Pas shtatë muajsh rritje të njëpasnjëshme, çmimet e ushqimeve më në fund arritën një kulm tre-vjeçar për të gjithë vitin pandemik, sipas agjensisë së sigurimit të ushqimit të KB, Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO).
Indeksi referues i KB, i cili ndjek ndryshimet në çmimet ndërkombëtare të një shporte me mallra ushqimore, u rrit mbi dy përqind në dhjetor në 107.5 pikë. Rritja u drejtua nga rritja e çmimeve të vajit vegjetal, i cili pa përparimin më të madh në tetë vjet, dhe produkteve të qumështit, të ndjekura nga ai i mishit dhe drithërave.
Sipas vlerësimeve të FAO, çmimet e sheqerit ishin të vetmit që u tërhoqën muajin e kaluar, por nën-indeksi ishte ende mbi një përqind për vitin 2020 krahasuar me vitin para-pandemik.
Pavarësisht nga një rritje e mprehtë në fund të vitit 2020, për të gjithë vitin, vlerësimi i çmimeve të ushqimeve të KB kishte mesatarisht 97.9 pikë. Kjo është mbi tre përqind më shumë se një vit më parë dhe niveli më i lartë që nga viti 2017. Sidoqoftë, rezultatet e vitit të kaluar janë ende larg krizës së parë rreth një dekadë më parë, kur indeksi arriti kulmin e tij historik prej gati 132 pikësh.
Disa nga rritjet u nxitën nga kërkesa më e lartë për import global, e shkaktuar nga shqetësimet për kushtet e motit më të thatë dhe të ngrohtë, sipas FAO. Ky është rasti për produktet e qumështit, për shembull. Megjithatë, kuotat e importit dhe shtrëngimi i furnizimeve midis eksportuesve kryesorë mes pandemisë gjithashtu rritën inflacionin e çmimeve të ushqimit.
“Ne në këtë pikë shohim më shumë faktorë që rrisin çmimet globale të ushqimit,” citoi Bloomberg të thoshte ekonomist i vjetër në FAO, Abdolreza Abbassian. “Inflacioni i ushqimit është një realitet. Ndërsa njerëzit kanë humbur të ardhura, ata janë ndërsa ne flasim duke kaluar një vështirësi jashtëzakonisht të vështirë.”
Analisti më herët tha se një kthim i shpejtë i mallrave bujqësorë mund të bëhet një “recetë për trazira” në vendet më të rrezikuara.
/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT