Nëse i kushtoni vëmendje botës së mirëqenies, mund të keni vënë re se spirulina është bërë lëndë e parë për ata që ushqehen shëndetshëm kohët e fundit.
Pavarësisht se përbërësi i ndritshëm blu mund të duket i çuditshëm, spirulina vjen me një ton përfitimesh shëndetësore.
Ekspertët shpjegojnë se pse ky përbërës është aq i mirë dhe si ta shtoni atë tek ushqimet e përgatitura dhe ushqimet që ju gatuani në shtëpi.
Çfarë është spirulina?
Spirulina është një mikroalgë blu e gjelbër që zakonisht rritet në liqene të ujërave të ëmbla, burime natyrore dhe ujë deti në klimat subtropikale dhe tropikale. Ashtu si shumica e ushqimeve të detit as spirulina nuk është e re për njerëzimin.
Kërkimet thonë se përbërësi është konsumuar në vende si Afrika qendrore për shekuj me radhë.
Sipas ekspertëve këto mikroalga zakonisht thahen dhe pulverizohen.
Pas kësaj, mund të kombinohen me përbërës të tjerë ose të mbahen më vete dhe të bëhen një pluhur që pastaj shtohet në pije ose të piqet në ushqime të ngurta.
Një tjetër mundësi që spirulin atë konsumohet është në formën e kapsulës.
Përfitimet shëndetësore nga Spirulina
Bëhuni gati për një listë të gjatë.
1.Spirulina përmban acide yndyrore të dobishme si DHA dhe GLA, si dhe nivele të larta antioksiduese që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga dëmet oksidative.
2.Alga blu-jeshile është gjithashtu e mbushur me ushqyes, përfshirë kalcium, niacin, kalium, magnez, vitamina B dhe hekur. Kalciumi, kaliumi dhe magnezi janë të gjitha të rëndësishme për shëndetin e muskujve, kockave dhe zemrës, ndërsa vitaminat B janë përgjegjëse për energjinë tonë.
Magnezi gjithashtu ndihmon në uljen e niveleve të stresit. Ne e quajmë mineralin e ‘qetësimit’ në doza më të larta.
3.Spirulina përmban proteina bimore sidomos për veganët dhe vegjetarianët. Vetëm me një lugë gjelle pluhur spirulina mund të ofrojë gjashtë gram proteina, të njëjtën sasi sa një vezë.
4.Ndërsa studimet klinike që studiojnë rezultatet e shëndetit të lidhura me marrjen e spirulinës janë të kufizuara, studimet e kafshëve duket se sugjerojnë se mikroalgat janë të denja për statusin e saj si superushqim në sajë të cilësive të saj hipolipidike, që do të thotë mënyra se si ndihmon kolesterolin e ulët. Spirulina mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit të keq “LDL” dhe ngritjen e “të mirit” të kolesterolit HDL, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.