MENU
klinika

Metodat e lashta

Një farë për të gjitha stinët, sigurimi i ushqimit në të ardhmen

26.12.2021 - 23:05

Fshati Ande, në Peru mbajnë një nga sistemet ushqimore më të larmishme në botë. The guardian shkruan se tashmë fermerët po mundohen me anë të metodave të lashta të sigurojnë ushqim për të ardhmen, për t’i mbijetuar motit të paparashikueshëm për mijëvjeçarë.

Nëpërmjet teknikave bujqësore të përshtatura posaçërisht, këta fermerë ruajnë një larmi të madhe misri, të njohur gjithashtu si misër, dhe kultura të tjera biodiversiteti që mund të jenë kyçe për sigurinë ushqimore pasi ngrohja globale shkakton një klimë më të çrregullt. Misri është rritur në Lares, afër Cusco, për mijëra vjet, në një nga sistemet më të larta bujqësore në botë. Farat varjojnë nga më të ndryshmet për çdo stinë, ku në një batanije ka kallinj misri që variojnë në ngjyrë nga e bardha e zverdhur në vjollcë të thellë. Të gjithë kanë bërthama të trasha.

Shumë kohë më përpara krizës klimatike, paraardhësit e këtyre fermerëve u përshtatën me rritjen e korrave në ekosisteme të ndryshme të veçanta, nga majat e akullta malore deri te luginat me diell.