Buka është pjesë e tryezave të pothuajse çdo shqiptari nga mëngjesi deri në darkë. Nga disa lloje të ndryshme buke, më të përdorurat janë buka e zezë dhe buka e bardhë.
Cila është më e shëndetshme?
Dallimi i vërtetë midis të dyjave është në aspektin e lëndëve ushqyese.
Buka është një produkt brumi i pjekur, i cili bëhet nga mielli brumoset dhe fermentohet. Edhe pse nuk ka shumë ndryshime në kalori midis të dyjave, ka një ndryshim të madh në lëndët ushqyese.
Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese, buka e zezë është shumë më e pasur se buka e bardhë. Buka e zezë bëhet nga pjesët e kokrrave të grurit: krunde, endosperma dhe embrion, prandaj ka ngjyrë kafe. Ndërsa buka e bardhë bëhet nga endosperma e kokrrave të grurit që i jep ngjyrën e bardhë karakteristike.
Gjithçka rreth bukës së zezë
Buka e zezë bëhet nga kokrrat e grurit që nuk përpunohen për të hequr krundet dhe embrionet. Është më ushqyese pasi përmban më shumë fibra dhe lëndë ushqyese se buka e bardhë. Kjo bukë përmban më shumë vitaminë B-6 dhe E, magnez, acid folik, bakër, zink dhe mangan.
Buka e zezë është padyshim më e shëndetshme për sa i përket vlerave ushqyese dhe kalorive. Vlerat ushqyese të kësaj buke u përshtaten të rriturve dhe njerëzve që fokusohen në humbjen e peshës.
Buka e bardhë
Buka e bardhë bëhet nga mielli i rafinuar i grurit, që është procesi i heqjes së krundeve dhe embrioneve nga kokrrat e grurit, e prandaj ka më pak fibra në krahasim me bukën e zezë. Kjo bukë përmban miell gruri i cili zbardhet me kimikate për ta bërë ngjyrën më të bardhë. Gjithashtu, shtohet edhe niseshteja e rafinuar.