Urthi është një acarim i ezofagut që shkaktohet nga acidi i stomakut dhe është një ankesë e zakonshme e shtatzënisë, veçanërisht në tremujorin e tretë kur mitra në rritje bën presion në stomak.
Me ndihmën e gravitetit, një valvul muskulore e quajtur sfinkteri i poshtëm i ezofagut, ose LES, mban acidin e stomakut në stomak. LES ndodhet aty ku ezofagu takohet me stomakun — poshtë kafazit të kraharorit dhe pak majtas nga qendra. Normalisht ajo hapet për të lejuar ushqimin të kalojnë në stomak, pastaj mbyllet përsëri. Por nëse LES hapet shumë shpesh ose nuk mbyllet mjaftueshëm fort, acidi i stomakut mund të refluksohet ose të depërtojë përsëri në ezofag dhe të shkaktojë një ndjesi djegieje.
Urthi i rastësishëm nuk është i rrezikshëm, por urthi kronik mund të tregojë probleme serioze, të tilla si gastriti ose sëmundja e refluksit gastroezofageal, e quajtur gjithashtu GERD. Urthi është një dukuri e përditshme për 10% të njerëzve dhe 50% të grave shtatzëna. Është një shqetësim i rastësishëm për 30% të tjerë të popullsisë.
Nëse nuk keni pasur urth përpara se të mbeteni shtatzënë, me siguri do të largohet kur të lindë fëmija.
Simptomat e urthit gjatë shtatzënisë
Simptomat e zakonshme të urthit të raportuara nga gratë shtatzëna përfshijnë:
Një ndjenjë djegieje në gjoks menjëherë pas kockës së gjoksit (sternum) që shfaqet pas ngrënies dhe zgjat nga disa minuta deri në disa orë
Dhimbje gjoksi, veçanërisht pas përkuljes, shtrirjes ose ngrënies
Djegia në fyt — ose lëng i nxehtë, i thartë ose me shije të kripur në pjesën e pasme të fytit
Kollitja kronike
Ngjirje e zërit
Simptoma të ngjashme me astmën
Parandalimi dhe trajtimi i urthit gjatë shtatzënisë
Për të lehtësuar urthin gjatë shtatzënisë pa medikamente, duhet të provoni mënyrat më poshtë:
Hani disa vakte të vogla çdo ditë në vend të tre vakteve të mëdha.
Shmangni ushqimet e yndyrshme, të skuqura, pikante ose të rënda.
Shmangni çokollatën, kafenë, kafeinën dhe nenexhikun.
Pini më pak lëngje gjatë ngrënies. Pirja e sasive të mëdha gjatë ngrënies mund të rrisë rrezikun e refluksit të acidit dhe urthit.
Mos u shtrini menjëherë pas ngrënies.
Mbajeni kokën e shtratit më lart se këmbët e shtratit
Vishni veshje të lirshme. Rrobat e ngushta mund të rrisin presionin në stomak dhe bark.
Mundohuni të flini në anën e majtë. Stomaku është në të majtë, kështu që është më e vështirë që acidet të dalin dhe të futen në ezofag në këtë kënd.
Përtypni një copë çamçakëz. Kjo krijon më shumë pështymë me bikarbonat, i cili neutralizon acidin në ezofag kur gëlltitet.
Nëse urthi vazhdon, duhet të flisni me mjekun. Ata mund të rekomandojnë antacidë pa recetë ose të përshkruajnë barna që janë të sigurta për t’u marrë gjatë shtatzënisë. Urthi i lidhur me shtatzëninë zakonisht zhduket pas lindjes.