Një shkencëtar në Mbretërinë e Bashkuar ka bërë thirrje që vendi të ndalojë përdorimin e nitriteve në mishin e përpunuar, pas publikimit të një studimi që tregon se aditivët mund të rrisin rrezikun e kancerit.
Profesori Chris Elliott, i kërkoi qeverisë të zbatonte një ndalim të kimikateve, të cilat përdoren si ruajtës.
Në fillim të këtij viti, agjencia franceze e shëndetësisë ANSES konfirmoi një lidhje midis nitriteve dhe nitrateve në proshutë dhe karkaleca dhe zhvillimit të kancerit kolorektal – i njohur ndryshe si kanceri i zorrëve.
Qeveria franceze që atëherë ka filluar të planifikojë reduktimin ose heqjen graduale të nitriteve nga mishi i përpunuar në vend.
Kanceri kolorektal është një nga kanceret më të përhapur në Evropë dhe një nga shkaqet kryesore të vdekjeve.
Shumë organe shëndetësore tashmë këshillojnë uljen e rrezikut të zhvillimit të këtij kanceri duke ngrënë një dietë të shëndetshme dhe duke shmangur mishin e përpunuar dhe mishin e kuq.
NHS e Mbretërisë së Bashkuar rekomandon që kushdo që ha më shumë se 90 g mish të kuq ose të përpunuar në ditë duhet të reduktojë në 70 g, gjë që mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit të zorrëve.