Në asnjë moment tjetër të jetës ushqimi nuk është aq i rëndësishëm sa gjatë dhe pas shtatzënisë. Nga ana tjetër, gratë mund të hanë ende ushqime që vijnë në një kuti ose një qese, të hanë jashtë disa herë në javë ose të porosisin pica për sa kohë që ato gjithashtu ndjekin disa udhëzime të thjeshta diete për të ngrënë për dy.
Një grua shtatzënë duhet të përfshijë në dietën e saj ditore të paktën:
Pesë racione frutash dhe perimesh të freskëta (duke përfshirë të paktën një porcion me një perime ngjyrë portokalli të errët, dy racione perimesh me gjethe jeshile të errët dhe një racion agrume)
Gjashtë racione me bukë dhe drithëra të pasuruara me drithëra të plota. Tre racione qumësht ose produkte qumështi pa yndyrë ose me pak yndyrë
Dy deri në tre porcione mishi pulë pa lëkurë, peshk ose fasule dhe bizele të thata të ziera
Tetë gota ujë
Udhëzimet për tu ushqyer mirë për një shtatzëni të shëndetshme janë të thjeshta dhe të lehta për t’u ndjekur. Kur, ku dhe sa hanë ato është fleksibël dhe shpesh rregullohet nga nevoja. Një grua shtatzënë në tremujorin e saj të parë mund të zgjedhë një meze të lehtë për mëngjes dhe një vakt të madh në mbrëmje nëse vuan nga të vjellat në mëngjes, por zgjidhni një mëngjes më të madh dhe një vakt të lehtë në mbrëmje në tremujorin e fundit kur urthi është më problem. Shmangni ose kufizoni kafeinën (si kafeja, çaji dhe koka kola) dhe shmangni alkoolin dhe duhanin. Meqenëse nuk është vendosur një kufi i sigurt për alkoolin, abstinenca mënyra më e mirë.
Është një çështje peshe.
Nëse një grua nuk fiton peshë të mjaftueshme, fëmija i saj gjithashtu nuk do të fitojë peshë të mjaftueshme, gjë që e vendos të porsalindurin në rrezik të lartë për probleme shëndetësore. Rritja optimale e peshës prej 11,5 -15 kg për një grua të hollë ndihmon në sigurimin e një fëmije me madhësi të shëndetshme. Gratë nën peshë duhet të fitojnë më shumë peshë. Gratë mbipeshë nuk duhet të përpiqen të përdorin shtatzëninë si një mënyrë për të përdorur yndyrën shtesë të trupit, pasi dhjami i ruajtur në trup nuk është lënda nga e cila prodhohen foshnjat. Për këto gra rekomandohet një shtim mesatar në peshë prej 12 deri në 25 kilogramë.
Shtimi i mëtejshëm i peshës përtej sasive të rekomanduara nuk do të bëjë foshnja më të mëdha ose më të shëndetshme. Do ta bëjë më të vështirë rimarrjen e një figure të dëshirueshme pas lindjes. Sekreti është të përshpejtoni rritjen, me rritjen e peshës nga shumë pak në tremujorin e parë deri në një kilogram në javë në dy muajt e fundit të shtatzënisë.
Acidi folik: Është i domosdoshëm
Ekspertët e të ushqyerit pajtohen se vendi më i mirë që nëna e ardhshme të marrë të gjitha lëndët ushqyese thelbësore, duke përfshirë sasi të mjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve, është nga dieta e tyre. Studimi i vitaminës MRC në Kolegjin Mjekësor të Spitalit të Shën Bartolomeut në Londër zbuloi se gratë që merrnin suplemente të acidit folik gjatë ngjizjes kishin rrezik dukshëm më të ulët për lindjen e foshnjave me defekte të tubit nervor (NTD), një lloj defekti i lindjes ku tubi nervor embrional që formon trurin e ardhshëm dhe shtyllën kurrizore nuk mbyllet siç duhet.
Për fat të mirë, në vitin 1996 Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) nxori një rregullore që kërkon që të gjitha produktet e pasuruara me drithëra, duke përfshirë bukën dhe makaronat, të plotësohen me acid folik. Çdo grua gjatë viteve të lindjes së fëmijës duhet të sigurohet që të marrë të paktën 400 mikrogramë acid folik nga ushqimi ose suplementet.