Ndjekja e një diete mesdhetare mund të ulë rrezikun e një gruaje për sëmundje të zemrës dhe vdekje me gati 25%, sipas një analize të re të 16 studimeve.
“Ky studim i shton asaj që dihet tashmë për përfitimet kardiovaskulare të një diete mesdhetare, por më tej rithekson se ajo mund të jetë po aq e dobishme për femrat sa dihet të jetë te meshkujt”, tha autorja kryesore Sarah Zaman, profesoreshë e asociuar në Universitetin e Sidneit.
Analiza, e botuar të mërkurën në revistën Heart, kombinoi studimet mbi dietën mesdhetare, duke ndarë detaje rreth grave nga burrat. Grave iu dhanë pikë për një konsum më të lartë të ushqimeve të dobishme si perimet dhe frutat, drithërat, bishtajore, arrat dhe ushqimet e detit, si dhe konsum më të ulët të mishit të kuq dhe të përpunuar, të gjitha pjesë e dietës mesdhetare.
Gratë që ndiqnin më nga afër dietën mesdhetare kishin një rrezik 24% më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe një rrezik 23% më të ulët të vdekjes së hershme sesa gratë që mezi ndiqnin dietën, zbuloi studimi.