Konsumimi i moderuar i patateve është i shëndetshëm gjatë shtatzënisë. Burimi kryesor i energjisë së mitrës është glukoza, e cila gjendet në karbohidratet si patatet.
Cilat janë shanset që patatet të shkaktojnë diabetin gestacional (GD)?
Patatet përmbajnë sasi të mëdha niseshteje që absorbohet me shpejtësi nga trupi dhe mund të ndikojë në metabolizmin e glukozës. Studimet tregojnë gjithashtu se konsumimi i patates do të rrisë përqendrimet e glukozës në plazmë dhe rrezikun e diabetit mellitus të tipit 2.
Studimi përforcon rëndësinë e mbajtjes së patateve në moderim dhe shkëmbimit të tyre me perime të tjera, drithëra dhe bishtajore për të ulur rrezikun e GD. Krahasuar me pesë apo edhe tre porcione, një racion patate në javë do të reduktojë ndjeshëm rrezikun e diabetit gestacional.
Cilat janë përfitimet shëndetësore të ngrënies së patateve gjatë shtatzënisë?
Patatet janë të pasura me lëndë ushqyese. Këtu janë disa përfitime nga konsumimi i patateve gjatë shtatzënisë.
- Folati parandalon defektet e tubit nervor
Patatet përmbajnë sasi të larta të acidit folik i cili ndihmon në zhvillimin e sistemit nervor të fetusit. Në këtë mënyrë, ul rrezikun e problemeve të trurit dhe shtyllës kurrizore. Ushqimet e pasura me folate në fazat e hershme të shtatzënisë mund të parandalojnë gjithashtu një abort .
- Ul gazin dhe aciditetin
Patatet janë shumë të dobishme për ata që kanë probleme me tretjen. Nëse gatuhen siç duhet, ato mund të ndihmojnë në uljen e gazit dhe aciditetit. Një porcion me pure patate ndihmon.
- Shtim i shëndetshëm në peshë
Nëse jeni nën peshë, patatet mund të ndihmojnë në një shtim të peshës ideale dhe të shëndetshme gjatë shtatzënisë.
- Lufton kolesterolin
Patatet përmbajnë fibra të tretshme dhe vitaminë C që ndihmojnë në luftimin e kolesterolit.
- Rrit imunitetin
Patatet e pjekura janë burime të pasura të vitaminës C që shëron plagët dhe rrit imunitetin. Ai gjithashtu përmirëson aftësinë për të thithur hekurin nga ushqimet e tjera .
- Redukton rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare
Lëkura e patates përmban nivele të pasura të kaliumit, të cilat lidhen me uljen e goditjes në zemër dhe hipertensionit. Një porcion mesatar i patates së pjekur me lëkurë siguron 926 mg kalium.
- Ndihmon zhvillimin e fetusit
Patatet janë një burim i mirë i vitaminave (A dhe C) dhe mineraleve si hekuri, magnezi, kaliumi dhe kalciumi, të cilat ndihmojnë në rritjen dhe zhvillimin e fetusit.
Është e rëndësishme të peshoni përfitimet si dhe rreziqet e çdo gjëje që hani gjatë shtatzënisë. Kjo vlen edhe për patatet.
Cilat janë rreziqet e konsumimit të patateve gjatë shtatzënisë?
Disa nga efektet anësore të mundshme të patates janë:
Shkakton probleme gastrointestinale: Patatet jeshile përmbajnë glikoalkaloidë, alfa-solaninei dhe alfa-chaconinei. Këto komponime mund të shkaktojnë toksicitet kur konsumohen me tepricë dhe të çojnë në probleme gastrointestinale si të vjella dhe diarre, të cilat mund të ndikojnë në zhvillimin e fetusit.
Rreziku i anomalive kongjenitale: Ngrënia e shumë patateve jeshile shkakton gjithashtu defekte të caktuara të lindjes si spina bifidai dhe anencefalia.
Shkakton diabetin gestacional: Gratë që konsumojnë me tepri patate janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit gestacional dhe diabetit të tipit 2. Foshnjat e lindura nga gratë me diabet gestacional mund të jenë më të mëdhenj se mesatarja, kanë vështirësi në frymëmarrje, presion të ulët të gjakut dhe rrezik për vdekje pas lindjes.
Konsumimi i moderuar i patateve mund t’ju ndihmojë të shmangni këto efekte anësore. Gjithashtu, mënyra se si i gatuani ato para konsumimit bën dallim.