Fryrja e barkut ndodh kur trakti gastrointestinal (GI) është i mbushur me ajër ose gaz. Shumica e njerëzve e përshkruajnë fryrjen si ndjenjë ngopje, shtrëngimi ose të fryrje në bark. Barku mund të jetë gjithashtu i fryrë, i fortë dhe i dhimbshëm. Fryrja shpesh shoqërohet nga:
- dhimbje
- gazi i tepërt (fryrje)
- gromësira të shpeshta
- gjëmim ose gurgullimë barku
Pse ndiheni të fryrë?
*Gaz dhe ajër
Gazrat janë shkaktari më i zakonshëm i fryrjes së barkut, veçanërisht pas ngrënies. Gazrat grumbullohen në traktin tretës kur ushqimi i patretur shpërbëhet ose kur gëlltitet ajri. Të gjithë gëlltisin ajrin kur hanë ose pinë. Por disa njerëz mund të gëlltisin më shumë se të tjerët, veçanërisht nëse janë:
duke ngrënë ose pirë shumë shpejt
përdorin çamçakëz
pirja e duhanit
veshja e protezave të lirshme
Zbrazja e vonuar e stomakut (transporti i ngadaltë i gazit) përveç akumulimit të gazit mund të shkaktojë edhe fryrje dhe distension abdominal.
*Shkaqet mjekësore
Shkaqe të tjera të fryrjes mund të jenë për shkak të kushteve mjekësore. Kjo perfshin:
sindromi i zorrës së irrituar (IBS)
sëmundje inflamatore të zorrëve, si koliti ulceroz ose sëmundja e Crohn
Çrregullime të tjera funksionale gastrointestinale (FGIDs)
- urth
- intolerancës ushqimore
- shtim në peshë
- fluksi hormonal (veçanërisht për gratë)
- giardiasis (infeksioni i parazitëve të zorrëve)
- çrregullime të të ngrënit si anoreksia nervore ose bulimia nervore
- faktorët e shëndetit mendor si stresi, ankthi, depresioni, etj
- disa medikamente
*Shkaqe serioze
Fryrja e barkut mund të jetë gjithashtu një simptomë e disa kushteve serioze, duke përfshirë:
akumulimi patologjik i lëngjeve në zgavrën e barkut (asciti) si rezultat i kancerit (p.sh. kanceri i vezores), sëmundjes së mëlçisë, dështimit të veshkave ose dështimit kongjestiv të zemrës
sëmundja celiac, ose ndjeshmëria jo-celiake ndaj glutenit
pamjaftueshmëria e pankreasit, e cila është tretje e dëmtuar, sepse pankreasi nuk mund të prodhojë mjaftueshëm enzima tretëse
perforimi i traktit gastrointestinal me daljen e gazit, baktereve normale të traktit gastrointestinal dhe përmbajtjeve të tjera në zgavrën e barkut
Trajtime për të parandaluar ose lehtësuar fryrjen
*Ndryshimet e stilit të jetesës
Në shumë raste, simptomat e fryrjes së barkut mund të zvogëlohen apo edhe të parandalohen duke adoptuar disa ndryshime të thjeshta të stilit të jetesës, si humbja e peshës, nëse jeni mbipeshë.
Për të reduktuar gëlltitjen e tepërt të ajrit, mund të:
Shmangni përtypjen e çamçakëzit. Përtypja e çamçakëzit mund t’ju bëjë të gëlltisni ajër shtesë, i cili nga ana tjetër mund të çojë në fryrje.
Kufizoni marrjen e pijeve të gazuara.
Shmangni ushqimet që shkaktojnë gazra, perime të tilla në familjen e lakrës, fasulet e thata dhe thjerrëzat.
Hani ngadalë dhe shmangni pirjen përmes një pipe.
Përdorni produkte qumështi pa laktozë (nëse jeni intolerant ndaj laktozës).
Probiotikët gjithashtu mund të ndihmojnë në ripopullimin e baktereve të shëndetshme të zorrëve. Hulumtimet janë të përziera mbi efektivitetin e probiotikëve. Një rishikim zbuloi se probiotikët kanë një efekt të moderuar, me një marrëveshje prej 70 për qind mbi efektin e tyre në lehtësimin e fryrjes. Ju mund të gjeni probiotikë në kefir dhe kos grek.
*Medikamente
Flisni me mjekun nëse ndryshimet në stilin e jetës dhe ndërhyrjet dietike nuk e lehtësojnë fryrjen e barkut. Nëse mjeku gjen një shkak mjekësor për fryrjen, ai mund të rekomandojë trajtime mjekësore.
Trajtimet mund të kërkojnë antibiotikë, antispazmatikë ose antidepresivë, por kjo varet edhe nga gjendja juaj.