Vetitë e dobishme të vezëve të pulave janë vënë në pikëpyetje në mënyrë të vazhdueshme. Njerëzit përgojuan për këtë produkt i cili tani është provuar se është unik në përbërjen e tij në mënyra të ndryshme.
Ja cilat janë rezultatet e studimeve të fundit mbi përfitimet e vezëve të pulave për trupin e njeriut. 2-3 vezë është doza optimale ditore.
Truri juaj është nën mbrojtjen e kolinës
Fosfolipidet, të cilat sigurojnë komunikim normal të qelizave të trurit, përbëhen nga kolina.
Është provuar klinikisht se kjo vitaminë e veçantë është materiali më i rëndësishëm ndërtimor i trurit. Nëse hani 2 vezë në ditë, trupi juaj e merr mjaftueshëm këtë lëndë ushqyese. Mungesa e kolinës çon në uljen e kujtesës.
Shikimi ruhet falë luteinës
Hulumtimet e reja kanë treguar se vezët e pulave janë të pasura me luteinë. Kjo substancë është përgjegjëse për shikimin e qartë dhe të mprehtë.
Me mungesën e tij, ndryshimet shkatërruese në indet e syrit grumbullohen dhe shikimi përkeqësohet në mënyrë të pakthyeshme.
Vitamina D ndihmon për të absorbuar kalciumin
Nëse ju i ofroni një personi zgjedhjen e pirjes së një lugë vaji peshku ose të hajë një vezë të zier, shumica do të preferonte këtë të fundit.
Sidomos në qoftë se ata zbulojnë se përmbajtja e vitaminës D është e njëjtë në të dy rastet.
Për më tepër, shkencëtarët gjetën një mënyrë për të rritur sasinë e vitaminës D në vezë duke ushqyer pula me suplemente të veçanta. Vitamina D ndihmon kalciumin të absorbohet më mirë dhe të forcojë kockat dhe dhëmbët.
Kompleksi Vitamina B mbron lëkurën, flokët dhe mëlçinë
Biotina, vitamina B12 dhe proteinat e tretshme ushqyese kontribuojnë në forcimin e flokëve dhe lëkurës. Fosfolipidet që përmbajnë vezët e pulës nxisin eliminimin e toksinave nga mëlçia.
Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet
Pavarësisht opinioneve të mëparshme, hulumtimet e reja kanë treguar se kolesteroli nga vezët është i balancuar me fosfatide, kështu që nuk është i dëmshëm për shëndetin tonë.
Ai gjithashtu pengon prodhimin e kolesterolit të vetë trupit. Përveç kësaj, vezët përmbajnë acide omega-3 të cilat reduktojnë nivelet e triglicerideve, duke reduktuar kështu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Ju filloni të humbni peshë
Shkencëtarët amerikanë dolën në përfundimin se nëse kombinoni një dietë me kalori të ulët me vezë të pulave duke i konsumuar për mëngjes, humbni peshë dy herë më shpejt.
Një mëngjes i tillë ju për një kohë të gjatë, ju lejon të ulni sasinë e ushqimit të konsumuar brenda një dite.
Zvogëlon rrezikun e prekjes nga kanceri
Choline, e cila është aq e nevojshme për trurin, gjithashtu zvogëlon rrezikun e kancerit. Sipas rezultateve të një studimi, gratë dieta e përditshme e të cilave në adoleshencë përfshinte vezë, rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit u ul me 18%.
E dobishme nëse planifikoni fëmijë
Vitamina B gjithashtu merr pjesë në formimin e hormoneve seksuale. Vitamina B9 ka një emër tjetër: acid folik. Me ndihmën e saj, formohet qeliza e kuqe e gjakut dhe tubi nervor i fetusit dhe zvogëlohet rreziku i vonesës mendore të një fëmije.
Kjo është arsyeja pse vitamina B9 është aq e nevojshme për gratë gjatë planifikimit të shtatzënisë. 1 vezë pule përmban 7.0 mcg të vitaminës.
Procesi i plakjes ngadalësohet
Kjo u bë e dukshme nga hulumtimi i kryer nga shkencëtarët holandezë.
Në 87% të grave nga 35 deri në 40 vjeç, shenjat e moshës u zhdukën dhe lëkura u tërhoq. Tek meshkujt, rrudhat rreth syve u dukën më të zbutura.