Megjithëse është plot me lëndë ushqyese, mëlçia përmban nivele të larta të një lloji të caktuar të vitaminës A që mund të shkaktojë abort spontan dhe defekte të lindjes tek një fëmijë në zhvillim, veçanërisht gjatë dy muajve të parë të shtatzënisë.
Marrja e një porcioni të vogël të mëlçisë një ose dy herë në muaj më vonë gjatë shtatzënisë nuk mendohet të jetë e dëmshme. Por largohuni nga mëlçia nëse po përpiqeni të mbeteni shtatzënë ose jeni në tremujorin e parë të shtatzënisë dhe kufizoni konsumin me kujdes më vonë gjatë shtatzënisë.
A është mëlçia e mirë për një grua shtatzënë?
E pasur me vitamina, minerale dhe proteina, mëlçia konsiderohet përgjithësisht një ushqim i shëndetshëm dhe i pasur me lëndë ushqyese. Megjithatë, mëlçia përmban një përqendrim shumë të lartë të vitaminës A të paraformuar, e cila mund të jetë e rrezikshme gjatë shtatzënisë.
Ekzistojnë dy lloje të vitaminës A në ushqime:
Vitamina A e paraformuar (retinol), që gjendet në produktet shtazore si mëlçia, vezët, qumështi dhe djathi.
Karotenoidet e provitaminës A, duke përfshirë beta-karotenin, një pigment bimor që gjendet në fruta dhe perime që trupi e shndërron në vitaminë A.
Një pjesë e vetme e mëlçisë së lopës përmban më shumë se shtatë herë sasinë e rekomanduar ditore të vitaminës A të paraformuar për nënat në pritje.
Gjatë shtatzënisë, është e rëndësishme të shmangni marrjen e shumë vitaminës A të paraformuar, por është gjithashtu e rëndësishme që të merrni mjaftueshëm vitaminë A. Ju keni nevojë për më shumë vitaminë A gjatë shtatzënisë për të mbështetur zhvillimin e syve dhe kockave të fëmijës dhe për të ruajtur metabolizmin tuaj, veçanërisht gjatë tremujorit të tretë teksa fëmija rritet me shpejtësi. Për të marrë vitaminën A që ju nevojitet, merrni një vitaminë prenatale që përmban vitaminë A në formën e beta-karotenit dhe hani ushqime të pasura me provitaminë A. Burimet më të mira ushqimore janë frutat dhe perimet – veçanërisht ato me ngjyrë portokalli ose të verdhë, plus gjethe, zarzavate.
Sa mëlçi është e sigurt gjatë shtatzënisë?
Edhe pse mëlçia përmban një dozë të lartë të vitaminës A, ngrënia e gjysmë porcioni një ose dy herë në muaj është ndoshta e sigurt për ju ose fëmijën tuaj. Megjithatë, meqenëse trupi ruan vitaminën A të tepërt, ngrënia e pjesëve të vogla më shpesh mund të jetë toksike për fëmijën.
Nëse herë pas here hani mëlçi, është thelbësore ta gatuani deri në fund për të vrarë salmonelën, një lloj bakteri që potencialisht mund të çojë në infeksione të rrezikshme tek ju dhe tek fëmija. Për t’u siguruar që mëlçia është bërë mirë, sigurohuni që lëngjet e saj të jenë të qarta dhe të mos ketë mbetur rozë brenda.
A është e sigurt marrja e vajit të mëlçisë së merlucit gjatë shtatzënisë?
Megjithëse vaji i mëlçisë së merlucit është i pasur me vitamina dhe acide yndyrore omega-3, është më mirë të shmangni marrjen e tij gjatë shtatzënisë. Ashtu si mëlçia e lopës, vaji i mëlçisë së merlucit përmban sasi të mëdha të vitaminës A të paraformuar.
Në vend që të merrni vajin e mëlçisë së merlucit për dozën tuaj ditore të vitaminës A, mbështetuni në vitaminën prenatale dhe ushqimet e pasura me beta-karoten. Dhe nëse jeni të interesuar të merrni një shtesë omega-3, pyesni mjekun për një rekomandim.