Reduktimi i marrjes së natriumit me çdo sasi mund të ulë presionin e gjakut për një kohë të gjatë – dhe mund të përfitojnë të gjithë, përfshirë njerëzit me presion normal të gjakut, tregon hulumtimi i ri.
Ndërsa lidhja midis konsumimit të ushqimeve më pak të kripura dhe presionit të ulët të gjakut është vërtetuar mirë, studiuesit donin të kuptonin natyrën e saktë të lidhjes mbi një gamë të sasive ditore të natriumit, jo thjesht rezultatet e ngrënies së një diete me shumë kripë krahasuar me kripë të ulët .
Pas analizimit të 85 studimeve që ndoqën pjesëmarrësit për tre vjet, ata gjetën se çdo ulje e natriumit ul presionin sistolik të gjakut (numri më i lartë në një lexim) dhe presionin diastolik (numri i poshtëm). Kjo tendencë u pa në një spektër të niveleve ditore të natriumit, pa asnjë provë se kishte një prag në fund të përfitimit.
“Ne zbuluam se kjo ulje e natriumit ishte e dobishme për njerëzit që konsumonin marrje shumë të ulët natriumi, me presion normal të gjakut dhe në një periudhë afatgjatë”, tha Dr. Marco Vinceti, autori i vjetër i analizës së botuar të hënën në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës Circulation. Vinceti është profesor i epidemiologjisë dhe shëndetit publik në Universitetin e Modena dhe Shkollën Mjekësore Reggio Emilia në Itali dhe një profesor ndihmës në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit Boston.
Shumë natrium në trup nxit mbajtjen e ujit në qarkullimin e gjakut. Me kalimin e kohës, vëllimi shtesë i gjakut mund të stresojë dhe ngurtësojë enët e gjakut, duke e bërë zemrën të punojë më shumë për të ruajtur rrjedhën e gjakut. I gjithë procesi mund të çojë në një rrezik në rritje të sulmit në zemër dhe goditje në tru.
Kufiri ideal ditor i natriumit për të mbajtur presionin e shëndetshëm të gjakut, dhe kështu të ulë rrezikun për sëmundjet kardiovaskulare, është debatuar për vite me radhë. Ndërsa njerëzve u duhet pak natrium – më pak se 500 miligramë në ditë – për të ruajtur funksionet e trupit, shumica e njerëzve konsumojnë më shumë se kaq.
Një person mesatar konsumon rreth 3,400 mg natriumi në ditë, dhe shumica e tij vjen nga ushqime të paketuara dhe të përgatitura, sipas udhëzimeve federale dietike. Këto udhëzime rekomandojnë që të rriturit të konsumojnë jo më shumë se 2,300 mg në ditë – kjo është rreth 1 lugë çaji kripë – për të shmangur hipertensionin dhe sëmundjet kardiovaskulare. Sidoqoftë rekomandohet që shumica e të rriturve të kufizojnë marrjen ditore në 1,500 mg.
Në të vërtetë, për çdo reduktim të marrjes së natriumit në 2,300 mg, presioni sistolik i gjakut ra me një mesatare prej 5.6 milimetra merkuri dhe presioni diastolik ra me 2.3 mmHg.
Studimi nuk është një vlerësim gjithëpërfshirës i natriumit sepse ai shikonte vetëm presionin e gjakut si rezultat, tha Vinceti. Sidoqoftë, për shkak se presioni i lartë i gjakut i pakontrolluar është një faktor kryesor rreziku për sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe kushtet neurologjike si çmenduria, “ne mendojmë se kjo është ndoshta – siç mendojnë shumica e njerëzve – pika më e rëndësishme për t’u vlerësuar”, tha ai.
Gjetjet sugjerojnë se njerëzit që zvogëlojnë marrjen e natriumit përmes ngrënies së një diete më të shëndetshme mund të shohin ndikime të rëndësishme në shëndetin kardiovaskular. Ndër studimet e analizuara, ato të bazuara në një modifikim të dietës treguan një efekt më të madh se ato që përdorën ndërhyrje të tjera.
Thjesht ngrënia e shëndetshme mund të ketë një efekt, tha Dr. J. Brian Byrd, një profesor asistent i mjekësisë së brendshme në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Miçiganit. Ai nuk ishte i përfshirë në studim.
“Vetëm ndryshimi i sasisë së natriumit në dietë kishte një efekt në studim, pa diskutim,” tha ai. “Por duket sikur ju e zmadhoni atë efekt kur përmirësoni dietën në përgjithësi.”
Për ata që kërkojnë të ulin presionin e gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, Byrd tha, “një nga mesazhet duket të jetë se ndryshimi i dietës për një jetë më të shëndetshëm do të jetë edhe më i fuqishëm sesa thjesht ulja e kripës”.