MENU
klinika

Deklarata e Hilari Klinton

‘Brexit, plaga më e rëndë e vetëshkaktuar në histori’

11.10.2018 - 10:12

Brexit mund të përfundojë duke qenë një nga plagët më të mëdha dhe më të panevojshme në histori, tha Hillary Clinton për një audiencë në Belfast të mërkurën.

Duke folur në një universitet, kandidatja presidenciale demokratike e vitit 2016 tha me zë të lartë: “E them hapur që jam kundër Brexit që në fillim. Mendova se ishte një ide e keqe para referendumit dhe mendoj se është një ide edhe më e keqe tani. Ajo mund të përfundojë si një nga plagët më të mëdha dhe më të panevojshme të vetëshkaktuara në historinë moderne.”

Ajo shtoi: ” Brexit nuk duhet të lejohet të shkatërrojë paqen dhe begatinë që vuajtëm aq shumë për ta fituar”. Klinton u bëri thirrje dy komuniteteve kryesore të rajonit që të lënë mënjanë dallimet e tyre për të formuar një ekzekutiv të përkohshëm për të siguruar një zëri një vendim për Brexit.

Klinton dhe burri i saj, Bill, ish presidenti i SHBA, ishin të angazhuar për të bindur Irlandën e Veriut për të bërë kompromiset që çuan në Marrëveshjen e së ‘Premtes së Mirë’.

Clinton, i cili ishte në universitet për të marrë një diplomë nderi, paralajmëroi se “pasiguritë që sjell Brexit për të gjithë janë të rëndësishme, por këtu në Irlandën e Veriut janë jetike”.

Clinton tha se ishte e qartë që sondazhet treguan se 87% e votuesve në Irlandën e Veriut e konsideronin fundin e procesit të paqes si një çmim që ia vlen të paguante Brexit. “Paqja është e brishtë, përparimi mund të jetë i shkurtër dhe prosperiteti mund të zhduket. ”

Duke ju drejtuar bllokimit aktual mbi kufirin pas Brexit, Clinton tha se zgjidhja më e mirë e qëndrueshme ishte mbrojtja e Marrëveshjes së Premtës së Mirë dhe të punosh me një ekzekutiv të përkohshëm për të ruajtur përfitimet.

“Mosmarrëveshjet e politikave që ndajnë partitë tuaja politike janë thellësisht të ndjerë, por aksionet e procesit të Brexit shkojnë përtej politikës si zakonisht,” tha ajo.

Të mërkurën, zonja Clinton tha gjithashtu se Irlanda e Veriut mbeti një simbol i shpresës.

Irlanda e Veriut ka qenë një simbol për njerëzit kudo, fuqia e demokracisë për të kapërcyer ndarjet dhe për të ofruar prosperitet, paqe dhe përparim”, tha ajo.

“Ne kemi nevojë për atë, atë simbol, atë realitet tani më shumë se kurrë. “Paqe jo paraliza, ju e meritoni të keni një të ardhme më të mire”.