MENU
klinika

Veproni kështu!

Keni ndjeshmëri në dhëmbët tuaj?

09.11.2018 - 17:16

Prishja e dhëmbëve ose kariesi dentare, mund të ndodh tek të gjithë, por është një problem veçanërisht i zakonshëm për fëmijët dhe të rinjtë.

Dhëmbët mund të infektohen dhe prishja e tyre mund të rezultojë në humbjen e dhëmbëve.

Kuptimi i prishjes së dhëmbëve

Prishja e dhëmbëve fillon me bakteret normale në gojën tuaj. Këto baktere ushqehen me grimcat e ushqimit në gojën tuaj dhe prodhojnë acid si një efekt anësor.

Kombinimi i baktereve, mbeturinave të ushqimit, acidit dhe pështymës në gojën tuaj formon një substancë në dhëmbët tuaj, të quajtur pllakë, rreth 20 minuta pas ngrënies. Nëse pllaka nuk hiqet menjëherë, prishja e dhëmbëve do të fillojë.

Përfundimisht, pllakat ngurtësohet në një substancë minerale të quajtur tartar, e cila është shumë më e vështirë për t’u hequr. Si tartari ashtu dhe pllakat mund të çojnë në sëmundjet e gingivit dhe periodontit.

Përveç sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, pllakat e ngritura gjithashtu ndikojnë në sipërfaqen mbrojtëse të smaltit në dhëmbët tuaj, duke çuar në dëmtime të dhëmbëve.

Fillimisht, dëmtimet e dhëmbëve janë pa dhimbje. Nëse nuk trajtohen dhe mbahet higjiena orale, dëmtimet mund të bëhen më të mëdha dhe eventualisht mund të komprometojnë nervat e ndjeshme dhe enët e gjakut delikate brenda dhëmbit.

Nëse një absces ose infeksion tjetër zhvillohet në dhëmb, ai mund të rezultojë në shkatërrimin dhe përfundimisht humbjen e dhëmbit tuaj.

Faktorët që ndikojnë në prishjen e dhëmbëve

Sheqernat – karbohidratet – janë llojet e ushqimeve që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe dëmtimet e dhëmbëve. Ushqimet ngjitëse gjithashtu promovojnë dëmtimin e dhëmbëve sepse ato i përmbahen sipërfaqes së tyre dhe nxisin aktivitetin bakterial.

Gjithashtu, mbushjet e vjetra shpesh përkeqësohen dhe lejojnë bakteret të grumbullohen, duke rezultuar në më shumë prishje të dhëmbëve.

Rritja e ndjeshmërisë rezulton kur hani ushqime të ëmbla, të nxehta ose të ftohta dhe pije të tilla gjithashtu. Nëse vini re ndjeshmërinë e dhëmbëve ose dhimbjen, është koha për të shkuar te dentisti.

Parandalimi i prishjes së dhëmbëve

Mënyra më e mirë për të parandaluar prishjen e dhëmbëve dhe problemet dentare që lidhen me prishjen e dhëmbëve është praktikimi i higjienës së mirë me gojë.

Pastrimi i dhëmbëve rregullisht dhe vizita te mjeku stomatolog dy herë në vit për një pastrim dentar dhe kontroll. Sa më shpejt të jetë zbuluar një problem shëndetësor dentar, sigurisht, aq më e lehtë është trajtimi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Intervistë/ Dr. Benarda Beqaraj

A dëmtohen dhëmbët tuaj nga fasetat?