MENU
klinika

Katekolaminat

Kujdes, këto barna ndikojnë në hormonet tuaja!

13.11.2018 - 14:12

Katekolaminat janë hormone të prodhuara nga gjëndrat adrenale (janë dy gjëndra endokrine trekëndëshe, me madhësi 4 cm që ndodhen mbi veshkat).

Dopamine, epinefrine (adrenalin), dhe norepinefrine janë Katekolaminat kryesore. Këto hormone shpërndahen në përgjigje të stresit fizik ose emocional.

Secili nga këto hormone ndahet në substanca të tjera që eliminohen nëpërmjet urinës suaj. Katekolaminat shpërndahen në qarkullimin e gjakut kur jeni fizikisht ose emocionalisht i stresuar.

Nivelet e larta të katekolaminës mund të tregojnë një shumëllojshmëri të problemeve shëndetësore, duke përfshirë:

• Ankthin akut;

• Stresin e rëndë;

• Tumoret;

• Disa mangësi enzimatike;

• Sindromi i Menkes (një çrregullim që ndikon në nivelet e bakrit në trup);

• Çrregullimet e metabolizmit të dopaminës.

Më poshtë janë vargjet që konsiderohen normale për një periudhë 24-orëshe. Këto vargje mund të jenë paksa të ndryshme në varësi të laboratorit që kryhen analizat:

• Dopaminë: 65 deri 400 mikrogramë (mcg);

• Epinefrin: 0.5 deri 20 mcg;

• Metanephrinë: 24 deri 96 mcg (por disa laboratorë japin gamën 140 deri 785 mcg);

• Norepinefrin: 15 deri 80 mcg;

• Normetanephrine: 75 deri 375 mcg;

• Katekolamina totale e urinës: 14 deri 110 mcg;

• VMA: 2 deri në 7 miligramë (mg).

Mjeku do të shpjegojë se çfarë thotë rezultati i analizave tuaja, prandaj duhet gjithmonë të konsultoheni.

Testimi i niveleve të katekolamina

Nëse nivelet e katekolamina duhet të testohen, atëherë mjeku juaj do të rekomandojë më shumë testin e urinës. Gjithashtu mund të bëhet edhe një test gjaku. Ushqimi ose pirja e lëngjeve mund të rrisin nivelet e katekolaminës.

Këto objekte përfshijnë:

• Çaj, kafe dhe pije të tjera me kafeinë;

• Banane;

• Frutave agrume;

• Çokollatë ose kakao;

• Vanilje.

Marrja e medikamenteve të caktuara mund të ndikojë në nivelet e katekolaminave, kështu që nëse nivelet tuaja luhaten, flisni me mjekun tuaj për të gjitha barnat që merrni.

Barnat e mëposhtëm mund të ndikojnë në nivelet tuaja të katekolaminave:

• Acetaminophen;

• Albuterol;

• Amfetaminat;

• Buspirone;

• Bllokuesit e kanalit të kalciumit;

• Clonidine;

• Kokainë;

• Cyclobenzaprine;

• Guanethidine;

• Frenuesit monoaminoksid oksid (maois);

• Phenoxybenzamine;

• Fenotiazinat;

• Pseudoephedrine;

• Reserpine;

• Barnat kundër depresionit triciklik.

Stresi dhe stërvitja intensive mund të ndikojnë në rezultatet e analizave tuaja.