MENU
klinika

Nga New York Times

Amerika e së ardhmes

05.12.2018 - 15:19

Unë besoj se zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 në Shtetet e Bashkuara do të jenë ndryshe nga çdo zgjedhje të mëparshme, dhe jo vetëm sepse ndoshta do të përfshihet Donald Trump, por gjithashtu sepse çështja që ka qenë fokusi i zgjedhjeve të vitit 2016 do të jetë e pashmangshme brenda vitit 2020.

Si ta qeverisim “Amerikën e së ardhmes”?

Epo, e ardhmja është këtu. Por institucionet tona dhe partitë politike nuk janë përshtatur me të. Deri në vitin 2020, do të jetë e pamundur të injorohet Amerika e së ardhmes.

Kjo Amerikë e së ardhmes do të ngrejë një rrjet të tërë të politikave të reja të ndërthurura, ligjore, morale, etike dhe të privatësisë për shkak të ndryshimeve në teknologji, demografi, mjedis dhe globalizëm.

Ku duhet të fillojë? Një vend i mirë ka nevojë për sistemet wireless 5G.

Me dy gjigandët e telekomit Verizon dhe AT & T që tani po fillojnë të vendosin teknologjinë 5G në të gjithë vendin, metabolizmi i biznesit, argëtimit, edukimit dhe kujdesit shëndetësor do të përshpejtohet në mënyrë dramatike në Amerikën e së ardhmes…

Mund të jetë aq revolucionar sa interneti.

Edhe arsimi duhet të ndryshojë. Nuk duhet të arsimohesh, e pastaj ta përdorësh atë arsim për 40 vjet. Dhe pastaj të dalin në pension.

Por në fakt, në Amerikën e së ardhmes, modeli i duhur në arsim do të jetë “të mësuarit e vazhdueshëm gjatë gjithë jetës”, sepse kur ritmi i ndryshimeve përshpejtohet, kompanitë rriten shpejt dhe do të favorizohen ata punëtorë që mësojnë më shpejt se konkurrentët.”

Në Amerikën e së ardhmes amerikanët janë më shumë se konsumatorë, “janë qytetarë”. Interesat shtrihen përtej çmimeve të konsumatorëve dhe është puna e qeverisë për të mbrojtur lirinë e qytetarëve, jo vetëm interesat e konsumatorëve.

Amerika e së ardhmes është më shumë se thjesht teknologji. Ajo do të lindë në vitin 2020. Zyra e Regjistrimit të Shteteve të Bashkuara ka parashikuar që deri në vitin 2020, për herë të parë, “më shumë se gjysma e fëmijëve të kombit pritet të jenë pjesë e një pakice apo grupi etnik”.

Mjerisht, mjetet fiskale që ne kemi nevojë për të ndërtuar Amerikën e së ardhmes janë dobësuar nga uljet e taksave të Presidentit Trump. Deficiti federal nuk duhej të shkonte 1 trilion dollarë deri në vitin 2020, por Shtëpia e Bardhë tani thotë se do të arrijë këtë shifër në vitin 2019.

Kjo do të thotë se Amerika e ardhshme mund të duhet të ndërtohet me norma më të larta të interest, më shumë borxhe dhe me më pak mjete fiskale për të stimuluar ekonominë.

Amerika e së ardhmes kërkon zgjidhjen e secilës prej këtyre çështjeve dhe shumë më tepër. Trump i ka shtyrë këto diskutime. Por 2020 nuk do të na lejojë ta bëjmë këtë përsëri. Amerika e së ardhmes nuk pret…

Thomas L. Friedman është kolumnisti i punëve të jashtme. Ai u bashkua me gazetën në vitin 1981 dhe fitoi tre çmime Pulitzer. Ai është autor i shtatë librave, duke përfshirë “Nga Bejruti në Jeruzalem”, i cili fitoi Çmimin Kombëtar të Librit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN