MENU
klinika

Mësojini

Cilat janë infeksionet fungale të sinusit dhe si ndodhin ato?

09.12.2018 - 14:12

Infeksionet e sinusit fungale janë një lloj i rrallë i sinusit të shkaktuar nga kërpudhat. Sporet fungale ose myku janë shpesh të pranishme në sinuset dhe ne i marrim këto spore nga brenda apo jashtë gjatë gjithë kohës. Sinuset, të cilat përbëhen nga zgavrat e lagura dhe të errëta, janë shtëpia e përsosur për kërpudhat, të cilat nuk kërkojnë rrezet e diellit për ushqim.

Infeksionet e sinusit fungal janë më të zakonshme tek njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar (të tilla si nga sëmundje si HIV ose AIDS ose droga imunosupresuese), diabeti i pakontrolluar dhe përdorimi i zgjatur i antibiotikëve.

Sinusiti fungues mund të jetë jo invaziv ose invaziv, me klasën e fundit që përhapet përtej sinuseve, për të infektuar edhe zona të tilla si kocka dhe enët e gjakut. Sinusiti fungues invaziv mund të jetë kronik.

Aspergillus fumigatus është kërpudha më e zakonshme e lidhur me sinusitin fungal. Ajo është përgjegjëse si për sinusitët kërpudhore akute ashtu edhe për njerëzit me sistem imunitar të shëndoshë dhe sinusit kërcënues kronik invaziv te njerëzit me sisteme të imunokompromituara (zakonisht).

Specie të tjera Aspergillus, përfshirë Aspergillus flavus dhe Aspergillus niger, gjithashtu mund të shkaktojnë sinusit akut në sistemet e shëndetshme të imunitetit. Këto forma akute të sinusit zakonisht rezultojnë nga një “top kërpudhash” (mycetoma).

Disa njerëz përjetojnë një lloj infeksioni kërpudhash të quajtur sinusit alergjik të kërpudhave, të cilat ekspertët besojnë se janë një reagim alergjik ndaj kërpudhave në ajër.

Disa kërpudha të zakonshme që lidhen me sinusitin kërcënues kungues kërpudhore përfshijnë Mucor, Alternaria, Curvularia, Bipolaris, Candida, Sporothrix schenckii dhe Pseudallescheria boydii.

Ndonëse infeksionet sinuset zakonisht ndjekin një sëmundje respiratore, shkaqe të tjera të inflamacionit të sinusit mund të rrisin rrezikun e gjetjes së infeksionit të sinusitit ose përkeqësimin e infeksionit.

Këta faktorë rreziku përfshijnë:

• Alergjia;

• Polipet e hundës, rritjet jonormale brenda hundës;

• Sipërfaqja e hundës e devijuar, një lakim i murit të hundës;

• Sistemi i imunizuar i dobësuar, si nga HIV apo AIDS;

• Thyerje të fytyrës (nga trauma) që kufizojnë pasazhet e hundës;

• Sëmundjet kongjenitale, të tilla si fibrozë cistike;

• Astma dhe sëmundje të tjera reaktive.

Fëmijët kanë disa faktorë të tjerë të rrezikut për infeksionet e sinusitit, duke përfshirë kujdesin ditor, përdorimin e qumështit, përdorimin e shisheve dhe ekspozimi ndaj duhanit të dorës së dytë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN