MENU
klinika

'Drita jeshile'

Gjermania miraton pranimin e Maqedonisë në NATO

30.01.2019 - 19:14

Në takimin e sotëm, qeveria gjermane dha një dritë jeshile për nënshkrimin e protokollit të pranimit të Maqedonisë në NATO.  Duke njoftuar vendimin këtë pasdite në Berlin, zëdhënësi i qeverisë Stiven Zimbert tha: “Ky është një lajm i mirë për Evropën.

Ne besojmë se përfshirja e Maqedonisë Veriore do të kontribuojë jo vetëm për sigurinë dhe stabilitetin e Aleancës Euro-atlantike por do t’i japë një shtysë të mëtejshme për stabilizimin e Ballkanit Perëndimor “.

Në shpjegimin e vendimit gjerman Stephen Zaimpert vuri në dukje se një parakusht për anëtarësim në NATO ishte për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes për emrin e vendit me Greqinë. Kjo u arrit me ratifikimin e Marrëveshjes së Prespës nga parlamentet e të dy vendeve. Është një “marrëveshje historike me të cilën shkroi Shkupin dhe Athinën historinë”, tha Zimbert.

Pyetjet për anëtarësimin në BE

Siç e informoi më pas, nënshkrimi i protokollit të pranimit do të mbahet në Bruksel në shkurt nga përfaqësuesit e përhershëm të vendeve anëtare të NATO-s.

Prej këtij momenti, Shkupi do të fitojë statusin e vëzhguesit. Hyrja e vendit do të hyjë në fuqi pas ratifikimit të protokollit nga të gjithë anëtarët e NATO-s. Procesi i ratifikimit në Gjermani parashikon dorëzimin e një ligji në parlament.

Z. Weber siguroi se qeveria gjermane do të kërkojë që ligji të votohet “së shpejti” nga Parlament. Pwrsa i pwrket perspekyivws Europiane tw vendit fqinj Stephen Zaimpert ka deklaruar se edhe për këtë vend dhe për të gjitha vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor të zbatojë “premtimin” e Këshillit Evropian që të mund të bashkohet me BE në qoftë se ata i përmbushin të gjitha kriteret . “Së shpejti” në qershor 2019, Këshilli Evropian do të vendosë nëse do të hapë negociatat e pranimit me Shkupin.

Një parakusht për një vendim pozitiv është nëse për të krijuar “progres të duhur” për të “reformave të qëndrueshme, për shembull në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar”, tha z Zaimpert. Në të njëjtën qendrim zëdhënësi i Departamentit ka shprehur pikëpamjen se Marrëveshja Prespa “pa paragjykim” për pozicionin që do të mbajë Greqinë në të ardhmen në lidhje me kushtet që vendi fqinj duhet të përmbushë për t’u bashkuar me BE-në.