MENU
klinika

Profil/ Fredegonda

Kur mbretëresha e frankëve sakrifikonte bijtë e saj për…

20.01.2019 - 14:08

Fredegunda (Montdidier, 545 – 597 Paris) ishte mbretëresha e frankëve, gruaja e tretë e Kilperikut, e cila tradicionalisht ka patur një reputacion shumë të keq, kryesisht nga të thënat e Gregorit të Tours, i cili e përshkruan atë si të pamëshirshme dhe sadiste mizore.  Shquhej për bukurinë e saj të madhe, ambicjen, mizorinë dhe babëzinë. Nuk ngurroi të sakrifikonte bashkëshortin dhe bijtë e saj për të ruajtur pushtetin.

Fredegunda u lind në një familje të ulët, por fitoi fuqi nëpërmjet martesës së saj me Mbretin Kilperic. Fillimisht ajo ishte shërbëtore e gruas së parë të Kilperikut Audovera, por më pas fitoi simpatinë e Kilperikut dhe e bindi atë të divorcohej nga Audovera.

Kilperiku e vendosi Fredegundin dhe u martua me Galswinthan. Galswintha vdiq në të njëjtin vit, ndoshta mbytur nga Fredegunda, e cila pasoi Galswintën si mbretëreshë. Motra e Galswintas, Brunilda, megjithatë, filloi një konflikt që zgjati më shumë se 40 vjet.

Gregori tregon se Mbretëresha kishte kryer tradhti. Gjatë një darke me Mbretin Guntram, Fredegunda, e sapoemëruar u ngrit për të lënë tryezën me justifikimin se ajo ishte shtatzënë. Shpallja e befasoi Mbretin, pasi djali i saj Clothar II kishte lindur vetëm katër muaj më parë.

Në vitin 580 pas Krishtit, një epidemi shpërtheu në Galli, duke prekur burrin e Fredegundës, mbretin Kilperik dhe dy djemtë e tyre, Chlodobert dhe Dagobert. Mbretëresha besonte se murtaja ishte rezultat i mëkateve të saj. Bijtë e saj, nuk mundën t’i mbijetonin epidemisë. Pas funeralit të tyre, Fredegunda dhuroi një shumë të madhe parash për kishat dhe të varfërit për të shlyer mëkatet e saj.

Fredegunda ishte xheloze edhe për vajzën e saj, Rigunth, e cila vazhdimisht deklaronte se ajo duhet të ishte në vendin e të ëmës.

Chilperic vdiq në vitin 584 pas Krishtit, dhe Fredegunda mbeti e ve me djalin e saj të mitur Chlothar II.

Fredegunda thuhet se ka urdhëruar vrasjen e Sigebert I të Australisë në vitin 575, vjehrrit të saj Guntram, dhe Brunildës.

Përveç kësaj, Gregori i Tours tregon që përndjekja e Peshkopit Praetextatus u urdhërua nga Fredegunda. Pas kthimit të Praetextatus nga mërgimi, Mbretëresha e takoi atë në kishë dhe kërcënoi që ai do të dënohej për herë të dytë. Megjithatë, Peshkopi nuk ishte i shqetësuar, sepse ai besonte se do të merrte shpërblimin e tij në qiell, ndërsa Fredegund do të dënohej në ferr.

Fredegunda vdiq nga shkaqe natyrore më 8 dhjetor 597 në Paris.