MENU
klinika

Lidhjet e tij me astmën

Rrezikshmëria e Refluksit Gastroezofageal

08.01.2019 - 15:39

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) është një çrregullim i tretjes që ndodh kur lëngjet acide të stomakut ose ushqimi kthehen mbrapa nga stomaku në ezofag. GERD prek njerëzit e të gjitha moshave – nga foshnjat deri tek të rriturit.

Njerëzit me astmë janë në rrezik të lartë për zhvillimin e GERD. Krizat e astmës mund të shkaktojnë relaksimin e muskulit të poshtëm esofageal, duke lejuar që përmbajtja e stomakut të kthehet prapa në ezofag. Disa medikamente të astmës (sidomos teofilina) mund të përkeqësojnë simptomat e refluksit.

Nga ana tjetër, zbatica e acidit mund të përkeqësojë simptomat e astmës duke irrituar rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë. Kjo, nga ana tjetër, mund të çojë në astmë progresivisht më serioze.

Gjithashtu, ky acarim mund të shkaktojë reaksione alergjike dhe t’i bëjë rrugët e frymëmarrjes më të ndjeshme ndaj kushteve mjedisore si tymi ose ajri i ftohtë.

Simptomat

Gjithkush ka përjetuar një zbaticë gastroezofageale. Kjo ndodh kur ju gromësini , keni një shije acidi në gojë ose keni urth. Megjithatë, nëse këto ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme është koha për të shkuar tek mjeku.

Simptoma të tjera që ndodhin më rrallë, por mund të tregojnë se ju mund të keni GERD janë:

• Kthimi i ushqimit në gojë pas ngrënies;

• Vështirësi ose dhimbje kur gëlltit;

• Pezullimi i papritur i pështymës;

• Dhimbje kronike;

• Laringjit;

• Inflamacion i mishit të dhëmbëve;

• Fryma e keqe;

• Dhimbje gjoksi (kërkoni ndihmë mjekësore të menjëhershme).

Diagnoza

Disa diagnoza që mund të përdoren për të diagnostikuar GERD përfshirë:

• Rrezet- X-të sistemit të sipërm të tretjes;

• Endoskopia (ekzaminon brenda ezofagut);

• Testin e acidit ambulator (pH) (monitoron sasinë e acidit në ezofag);

• Testimi i rezistencës ezofageale (mat lëvizjen e substancave në ezofag).

Trajtimi dhe manaxhimi

Nëse keni GERD dhe astmë, manaxhimi i GERD do të ndihmojë kontrollin e simptomave të astmës. Studimet kanë treguar se njerëzit me astmë dhe GERD kanë një ulje të simptomave të astmës (dhe përdorimit të ilaçeve të astmës) pas trajtimit të sëmundjes.

Ndryshimet e jetesës për të trajtuar GERD përfshijnë:

• Rritje e shtratit 6-8 cm;

• Humbje peshe;

• Ndaloni pirjen e duhanit;

• Zvogëloni marrjen e alkoolit;

• Kufizoni madhësinë e vaktit dhe shmangni ushqimet e rënda në mbrëmje;

• Mos u shtrini brenda dy ose tre orëve pasi hani;

• Zvogëloni marrjen e kafeinës;

• Shmangni teofilin (nëse është e mundur).

Mjeku mund të rekomandojë medikamente për të trajtuar zbaticën ose për të lehtësuar simptomat. Anti-kontra-antacids dhe H2 blockers mund të ndihmojë në uljen e efekteve të acidit në stomak.

Në raste të rënda dhe pa tolerancë mjekimi, mund të rekomandohet kirurgji.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN