MENU
klinika

Zgjedhjet e majit

Borghi: Italia duhet të lërë BE-në, nëse partitë populiste dështojnë

16.02.2019 - 15:24

Italia duhet të largohet nga Bashkimi Europian nëse nuk ka një ndryshim vendimtar të qasjes ndaj partive populiste në zgjedhjet e Parlamentit Europian në maj, deklaroi një anëtar i shquar i partisë së së djathtës ekstreme, Lega Nord, pjesë e koalicionit qeverisës dypalësh të vendit.

Kthimet e obligacioneve të qeverisë italiane u provokuan nga komentet e Claudio Borghi, të cilat ringjallën shqetësimet rreth angazhimit të Romës ndaj monedhës së përbashkët euro, por u vendosën më vonë.

Udhëheqësi i Ligës, Matteo Salvini dhe një ligjvënës kryesor nga partneri i tij i koalicionit, Lëvizja 5-Yjet, mohuan se Roma kishte plane për të lënë Bashkimin Europian, pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare.

“Ose ne kemi sukses në ndryshimin e Evropës tani, ose ne do të duhet të largohemi”, tha Borghi, kryetari i komitetit të buxhetit të dhomës së ulët dhe zëdhënësi i ekonomisë së Legës, duke iu referuar zgjedhjeve evropiane.

“Unë mendoj se kjo është mundësia e fundit”, tha Borghi në një konferencë mbi Europën, në Milano, duke e quajtur projektin evropian “katastrofik dhe toksik”.

Duke iu përgjigjur komenteve, udhëheqësi i partisë, Salvini tha: “Nuk kemi ndërmend të dalim nga Evropa. Ne duam ta ndryshojmë atë, ta përmirësojmë, por jo ta braktisim”.

Salvini ka denoncuar rregullisht zyrtarët e BE në Bruksel si burokratë të pazgjedhur dhe i fajëson ata për vështirësitë financiare dhe ekonomike të Italisë.

Salvini është aleate me grupet e ekstremit të djathtë në vendet e tjera të BE dhe po punon me ish-strategun politik Steve Bannon të Presidentit të SHBA, Donald Trump, për të ndërtuar një rrjet të partive që janë kundër integrimit më të ngushtë evropian.