MENU

Kujdesi për trupin tuaj

Disa këshilla për higjienën tuaj personale

10.02.2019 - 19:04

Me higjenë personale kuptojmë higjienën e trupit, të kokës, të duarve, të këmbëve, pra higjienën e trupit në përgjithësi.

Kujdesi për trupin duhet të jetë i vazhdueshëm, në çdo moment duhet të kemi kujdes për higjenën e duarve, higjenën e dhëmbëve, pasi goja është pjesa hyrëse e traktit tretës. Nëpërmjet duarve ne ushqehemi, marrim ushqimin, dhe nëse do të ketë papastërti në duar dihet do të merren shumë infeksione, të cilat do të shkaktojnë semundje që quhen sëmundje të duarve të palara.

Duart

Duart duhet të lahen shpesh, sa herë mbarojmë një punë duhet të lajme duart pasi ndoten. larja e duarve duhet te vazhdoje 20 sekonda minimumi dhe per larjen e pare te duarve ato pastrohen gati deri ne 90%.Larja e duarve duhet te behet me detergjent dhe me uje. Pasi vetem larja me uje nuk i largon mikrobet dhe bakteriet qe ndodhen ne to. Duart gjithashtu eshte e rekomandueshme te lahen perpara cdo ngrenie dhe pas daljes nga tualeti, pasi presupozohet qe duart mund te jene te ndotura dhe te keni nje ngarkese te madhe mikrobike.

Edhe nenat qe kane femije te vegjel duhet te lajne duart para se te ushqejne foshnjen e tyre. E rekomandueshme eshte qe edhe femijes se vogel ti lahen duart sepse gjate kohes qe nena e nderron, femija me duart e tij prek pjeset e trupit, keshtuqe edhe duart e bebit lahen. Aq me shume nje bebet i fusin duart ne goje, prandaj dhe nena duhet te jete shume e kujdesshme ne pastrimin e duarve te femijes, duket nje elemnt i vogel, por qe eshte shume i rendesishem.

Dhëmbët

dhembet-konica.al

Per pastrimin e dhembeve duhet te kemi shume kujdes. Dhembet duhet te lahen te pakten dy here ne dite pas ushqyerjes. Pas ushqimit kemi ngarkese te mikrobeve ne dhembe, ka ushqime te ndryshme te cilat behen terren per zhvillimin e pllakezave, te cilat krijojne kushte per prishjen e dhembeve. Nese dhembet nuk do te lahen pas ushqimit te pakten dy here ne dite, mire eshte qe pas cdo ushqyerje te shpelahet goja apo te perdoret nje cakcakez ne menyre qe te prodhohet peshtyma dhe te beje nje vetelarje. Kjo vetelarje largon te gjitha mbeturinat natyrale ushqimore dhe nuk lejon qe te krijohet terren qe te filloje prishja e dhembeve.

Fytyra

higjiena konica.al

Per fytyren e para eshte ana estetike per tu dukur sa me e bukur ndaj higjena per te duhet te jete ne nivelin e duhur. E dyta eshte edhe ana funksionale, pasi kujdesesh per lekuren e fytyres, qe eshte pjese delikta. Larja e fytyres varet nga stina, pasine stinen e veres djersitja eshte me e shpeshte dhe keshtu fytyra duhet te pastrohet dhe te lahet me shpesh. Gjithashtu ne kete stine ngarkesa e pluhurit eshte me e madhe. Ajo qe eshte me e rekomandueshme eshte qe fytyra duhet te lahet ne darke perpara se te shtriheni per te fjetur, pasi ne kete menyre largohen papastertite e dites. Ndersa pastrimi i fytyres ne mengjes i ben asaj nje rifreskim.

Higjiena e flokëve

Floket duhet te kene shampon e tyre, te pershtatshme sipas llojit te flokeve. Krehja duhet te jete gjithashtu me kreher te pershtatshem sepse jo te gjithe llojet e flokeve mund te krihen me nje kreher. Larja e flokeve duhet te behet te pakten dy here ne jave. Por, edhe larja e flokeve duhet te behet te behet ne baze te stines, pasi ne vere rekomandohet qe larjet te jene me te shpeshta, pasi djersitja dhe ndotja eshte me e madhe.