MENU
klinika

Studimi

Medikamentet për lehtësimin e sëmundjeve, po efektet anësore?

25.02.2019 - 19:03

Medikamentet për lehtësimin e shpejtë të sëmundjeve pulmonare obstruktive kronike punojnë shpejt për t’ju ndihmuar të merrni frymë më mirë.

Ju i merrni ato kur keni kollë ose vështirësi në frymëmarrje. Për këtë arsye, ata gjithashtu quhen barna shpëtimi.

Emri mjekësor i këtyre barnave është bronkodilatator, që do të thotë ilaçe që hapin ajrin bronket . Ata qetësojnë muskujt e rrugëve të frymëmarrjes dhe i hapin ato për një frymëmarrje më të lehtë. Ju dhe mjeku mund të bëni një plan për barnat lehtësuese që ju duhen. Ky plan do të përfshijë edhe oraret kur duhet të merrni ilaçin dhe sa duhet të merrni.

Ndiqni udhëzimet se si t’i përdorni ilaçet në mënyrën e duhur.

Inhalatorë të shpejtë-lehtësues Beta-agonistë

Barnat Beta-agonistë me lehtësim të shpejtë ndihmojnë të merrni frymë më mirë duke lehtësuar muskujt e rrugëve të frymëmarrjes. Ata qëndrojnë në organizëm vetëm për një kohë të shkurtër.

Disa njerëz i marrin ato pak para se të stërviten. Pyetni mjekun nëse duhet ta bëni këtë.

Nëse keni nevojë të përdorni këto barna më shumë se 3 herë në javë, ose nëse përdorni më shumë se një kuti me një muaj, duhet patjetër të bëni një kontroll mjekësor .

Llojet e beta-agonistëve me lehtësim të shpejtë

Inhalatorët me beta-agonistë të shpejtë përfshijnë:

Albuterol (ProAir HFA, Proventil HFA, Ventolin HFA)

Levalbuterol (Xopenex HFA)

Albuteroli dhe ipratropiumi (Combivent)

Shumicën e kohës, këto ilaçe përdoren si inhalator ( barnat merren me anë të frymëmarrjes duke i thithur ato ) me dozë të matur .

Efektet anësore mund të përfshijnë:

Ankth

Dridhje.

Nervozizëm.

Dhimbje koke.

Çrregullime të shpeshta ose të parregullta të zemrës. Telefononi menjëherë mjekun nëse keni këtë efekt anësor.

Disa nga këto ilaçe ekzistojnë edhe në pilula, por efektet anësore janë shumë më të rëndësishme, prandaj ato përdoren shumë rrallë në këtë mënyrë.

Steroidet Orale

Steroidet orale përfshijnë:

Metilprednizolone

Prednisone

Prednisolon

Steroidet orale (të quajtur edhe kortikosteroidet) janë ilaçet që merren nga goja, si pilula, kapsula ose lëngje.

Ato nuk janë ilaçe për lehtësimin e shpejtë, por ato shpesh jepen për 7 deri në 14 ditë, kur shfaqqen simptomat.

Ndonjëherë mund të keni nevojë për ti marrë ato për më gjatë.