MENU
klinika

Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”

15.02.2019 - 12:23

Politikanët demokratë dhe republikanë kanë kritikuar ashpër planin e Presidentit Trump për të shpallur emergjencën kombëtare, për të paguar për një mur të kufirit me Meksikën.

Masa e përdorur do t’i mundësonte Trumpit të anashkalojë Kongresin, i cili ka refuzuar të miratojë fondin e nevojshëm.

Demokratët akuzuan presidentin për një shpërdorim të fuqishëm të pushtetit dhe një veprim të paligjshëm. Disa republikanë gjithashtu shprehën shqetësim për plan.

Ndërtimi i një muri kufiri ishte një premtim kryesor i fushatës së fushatës së Trump. Deklarimi i një emergjence kombëtare do t’i jepte Trumpit akses në miliarda dollarët për projektin e tij.

Presidenti ra dakord të enjten për të nënshkruar një projekt-ligj shpenzimi që nuk përfshin financimin për murin. Mosmarrëveshja mbi çështjen çoi në mbylljen 35-ditore të qeverisë në fillim të këtij viti, mbyllja më e gjatë në historinë e SHBA-së.

A mundet Kongresi të ndalojë lëvizjen emergjente të Trump?

Akti i Emergjencave Kombëtare përmban një klauzolë që lejon Kongresin të ndërpresë statusin e emergjencës, nëse të dyja dhomat votojnë për të, dhe presidenti nuk ka veto.

Rezoluta megjithatë do të kërkonte firmën e Trump, duke i lejuar atij të vërë veto. Një supermazhoritet në të dyja dhomat e Kongresit nevojitet për të përmbysur një veto presidenciale.

Çfarë tha Shtëpia e Bardhë?

Presidenti po premton përsëri të ndërtojë muret, për të mbrojtur kufirin dhe për të siguruar vendin tonë të madh, tha të enjten sekretarja e shtypit e Shtëpisë së Bardhë Sarah Sanders.

Ajo tha se Trump do të ndërmarrë veprime të tjera ekzekutive, duke përfshirë një emergjencë kombëtare, për të siguruar që ne të shmangim krizën humanitare në kufi.

Paketa përfshin 1.3 miliardë dollarë për financimin e sigurisë kufitare, duke përfshirë pengesat fizike, por nuk i jep paratë për murin e Trump, sepse ai kishte kërkuar $ 5.7bn për këtë.

Si reaguan demokratët?

Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi dhe udhëheqësi Demokratik i Senatit, Chuck Schumer, bënë një deklaratë të përbashkët të fuqishme me të cilën e kundërshtonin masën.

“Deklarimi i një emergjence kombëtare do të ishte një akt pa ligj, një abuzim i fuqishëm”, thuhet në deklaratë.

“Ai nuk mund të bindte Meksikën, popullin amerikan apo përfaqësuesit e tyre për të paguar për murin e tij joefektiv dhe të shtrenjtë”.