MENU
klinika

Studimi

Zbulo se çfarë efektesh i sjell shëndetin tënd pozicioni në të cilën fle!

28.02.2019 - 21:18

Cilësia e gjumit jo vetëm që ndikon në rrjedhën e ditës që do të keni përpara, por edhe në shëndetin tuaj.

Është llogaritur se një njeri shpenzon mesatarisht 25 vite duke fjetur, prandaj është shumë e rëndësishme ta kalosh këtë kohë në mënyrë të saktë.

Fjetja në mënyrën e duhur gjithashtu nënkupton marrjen e një pozicioni të përshtatshëm që, ndryshe nga ajo që të gjithë mund të mendojnë, nuk është unike për të gjithë.

Këtu janë pozicionet më të shpeshta, me avantazhet dhe disavantazhet e tyre.

Pozicioni i melankolikut

A flini zakonisht anash, me këmbët pak të përkulura drejt gjoksit tuaj?

Pozicioni quhet i melankolikut: në mesin e avantazheve të këtij pozicioni është fakti që ai fle në këtë pozicion (është parë që njerëzit që ulen në këtë pozicion arrijnë të flenë më gjatë pa ndërprerje), shmang fenomenet e apneas së gjumit (bllokimit të frymëmarrjes) dhe gërhitjes dhe në fund shmang dhimbjen e qafës dhe shpinë.

Gjithashtu rekomandohet për gratë shtatzëna.

Megjithatë, pozicioni i këmbëve dhe i duarve mund të çojë në mpirje në gjymtyrë, kompresimi nervor mund të ushtrojë një shtypje në organet vitale dhe në fund të promovojë theksimin e rrudhave në fytyrë.

Nëse me të vërtetë nuk mund të largoheni nga ky pozicion, këshillohet që të futni një jastëk në mes të këmbëve për të mbështetur këmbën e sipërme.

Pozicioni i ushtarit

Ndër të gjithë pozicionet, ky është aiqë mjekët rekomandojnë më shumë: relakson qafën, shpinën dhe krahët, zvogëlon rikthimin e aciditetit të stomakut dhe zbut lëkurën e fytyrës dhe të gjinjve.

Mund të jetë gjithashtu një zgjidhje për ata që zakonisht zgjohen me dhimbje koke.

Pozicioni i ushtarit, megjithatë, nuk rekomandohet për ata që vuajnë nga gërhitja dhe apnea e gjumit, gratë shtatzëna (mund të jetë e pakëndshme për fetusin) dhe njerëzit me hernie diskale.

Pozicioni “në rënie të lirë”

Nëse jeni nga ata njerëz që preferojnë të flenë në bark, krahët e ngritura dhe këmbët paksa larg, duhet të dini që mjekët nuk e rekomandojnë këtë pozicion.

Arsyeja është që trupi ushtron presion të konsiderueshëm në organe dhe mund të krijojë tension të muskujve në nivelin e qafës dhe shpatullave.

Edhe krahët dhe duart mund të kenë ndjesi shpimi gjilpërash.

Pozicioni i yllit të detit

Nëse në vend të kësaj preferoni të flini në shpinë, me këmbët dhe krahët e ngritura, pozicioni juaj është ai i yllit të detit.

Ngjashëm me pozicionin e ushtarit, nga i cili ndryshon në krahë që ngrihen pak në drejtim të kokës, kjo mënyrë e gjumit lehtëson gjumin, relakson muskujt e qafës dhe shpinës dhe redukton problemin e aciditetit të stomakut (refluksit acid).

Megjithatë, një pozicion i pakëndshëm i krahëve mund të çojë në dëmtim të nervave të shpatullave, duke shkaktuar dhimbje.

Këshilla është që të eliminoni jastëkun në mënyrë që shpina të marrë një kurbë më afër të natyrales.

Pozicioni i fetusit

A e dini se ky është qëndrimi që preferojnë shumica e grave? Ato që e zgjedhin atë e bëjnë sepse në këtë mënyrë ndihen më të mbrojtur dhe të relaksuar.

Edhe pse është shumë e shpeshtë, është gjithashtu shumë e pakëshillueshme: lakimi i shpinës mund të shkaktojë dhimbje dhe dëmtim dhe gjithashtu thekson refluksin acid, meqë koka lëviz për poshtë.

Pozicioni i trungut

Mjekët këshillojnë që gjithmonë të flenë në anën e majtë, nëse preferoni një pozicion që e sheh trupin e vendosur anash.

Gjithashtu nëse flini në pozicionin e trungut, duhet gjithashtu të futni një jastëk në mes të këmbëve, për të mbështetur këmbën e sipërme. Ky pozicion është gjithashtu i përshtatshëm për gratë shtatzëna, zvogëlon apnea-n e gjumit dhe mbështet plotësisht shtyllën kurrizore.

Megjithatë, pozita e këmbëve mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës dhe ijeve.