MENU
klinika

The Hill

NATO është më mirë seç duket…

30.03.2019 - 11:37

Ministrat e Jashtëm të Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) do të mblidhen në Uashington më 3 dhe 4 prill për të festuar përvjetorin e 70 të organizatës. Ne duhet të festojmë që NATO është aleanca më e suksesshme e të gjitha kohërave…

Është thënë se Shtetet e Bashkuara “nuk mund të vazhdojnë të paguajnë për mbrojtjen ushtarake të Evropës ndërsa vendet e NATO-s nuk po paguajnë pjesën e tyre. “Është deklaruar gjithashtu se Amerika beson se nëse evropianët investojnë në mbrojtjen e tyre, ata do të jenë më të fortë dhe më të aftë.

Presidenti Trump ka bërë disa kritika ndaj NATO-s gjatë fushatës dhe si president. Ai madje diskutoi mundësinë e tmerrshme të një tërheqjeje të SHBA nga aleanca. Por ai riafirmoi angazhimin e SHBA-ve. Kjo është reflektuar në Strategjinë e Sigurisë Kombëtare të Administratës, e cila thotë se “aleanca e NATO-s do të bëhet më e fortë kur të gjithë anëtarët marrin përgjegjësi më të madhe dhe të paguajnë pjesën e tyre 2 për qind të GDP-së në mbrojtje deri në vitin 2024.

Synimi prej 2 për qind ka marrë disa kritika. Vetëm një pakicë vendesh (Shtetet e Bashkuara, Greqia, Mbretëria e Bashkuar, Estonia, Polonia, Letonia dhe Lituania) përmbushën qëllimin në vitin 2018.

Shtetet e Bashkuara mbeten të përkushtuara ndaj NATO-s. Edhe nëse ka ndryshime në administratë në vitin 2020, Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të mbështesin NATO-n, pasi Platforma e Partisë Demokratike 2016 ripohoi angazhimin e Partisë për NATO dhe gjithashtu bëri thirrje për shtetet e tjera anëtare për të kontribuar. Ndër demokratët kryesorë, Joe Biden mbështet fuqishëm NATO-n dhe Elizabeth Warren gjithashtu ka shprehur mbështetje.

Duhet të pyetet: a ka qenë NATO i suksesshëm? Përgjigja mund të matet me atë që nuk ka ndodhur. Nuk ka pasur luftë të madhe të pushtetit që nga Lufta e Dytë Botërore.

Asnjë shtet anëtar i NATO-s nuk ka zhvilluar armë bërthamore (përveç Shteteve të Bashkuara, Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës). NATO është gjithashtu aktive në terren, duke udhëhequr operacionet në Afganistan, Kosovë dhe Mesdhe dhe duke mbështetur Bashkimin Afrikan dhe një mision trajnimi në Irak.

Për më tepër, një numër i madh shtetesh ende kërkojnë anëtarësimin në NATO.

Bosnja dhe Hercegovina dhe Maqedonia Veriore aktualisht marrin pjesë në Planin e Veprimit për Anëtarësim, një program ndihme për vendet që dëshirojnë të bashkohen. Gjeorgjia dhe Ukraina gjithashtu synojnë të bashkohen.

Këto veprime sinjalizojnë se NATO është ende e fortë dhe e rëndësishme.

Luftërat e mëdha janë shmangur falë NATO-s dhe Shtetet e Bashkuara mbeten të përkushtuara ndaj aleancës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ursula von der Leyen/ New York Times

Asnjë aleancë nuk mund ta zëvendësojë NATO-n…