MENU
klinika

Pse disa pacientë përjetojnë vetëdije?

Frika e anestezisë, zgjimi gjatë operacionit

28.04.2019 - 14:52

Nëse keni për të bërë një operacion të madh, ka shumë të ngjarë që të merrni anestezi të përgjithshme dhe të jeni të pavetëdijshëm gjatë procedurës.

Kjo do të thotë që nuk do të keni vetëdije për procedurën sapo anestezia të hyjë në fuqi dhe nuk do ta kujtoni atë më pas.

Shumë rrallë – në vetëm një ose dy nga çdo 1.000 procedura mjekësore që përfshijnë anestezi të përgjithshme – një pacient mund të bëhet i ndërgjegjshëm ose i vetëdijshëm.

Gjendja, e quajtur ndërgjegjësimi i anestezisë (zgjimi) gjatë operacionit, do të thotë që pacienti mund të kujtojë situatën e tij, ose një ngjarje që lidhet me kirurgjinë, ndërsa është nën anestezi të përgjithshme.

Megjithëse mund të shqetësohet, pacientët zakonisht nuk ndjejnë dhimbje kur përjetojnë zgjime gjarë anestezisë.

anestezia-konica.al

Ndërgjegjësimi i anestezisë nuk është i njëjtë si kujtimi i disa aktiviteteve që ndodhin gjatë procedures, siç është diçka që ndodhi pak para se anestezia të fillonte të punonte ose kur efektet e saj filluan të zhdukeshin pas operacionit.

Kjo është normale. Ju mund të ëndërroni edhe gjatë operacionit dhe vetëm mendoni se keni përjetuar vetëdijen.

Pse disa pacientë përjetojnë vetëdije?

Ndërgjegjësimi gjatë operacionit mund të ndodhë për disa arsye të ndryshme. Mund të jetë më e zakonshme tek pacientët me kushte të shumëfishta mjekësore, dhe operacione të caktuara ose rrethana që rrisin rrezikun e ndërgjegjësimit sepse doza e zakonshme e anestezisë së kërkuar nuk mund të përdoret në mënyrë të sigurt.

Këto operacione janë shpesh emergjenca, siç janë seksionet C të emergjencës, lloje të caktuara të operacionit dhe kirurgjisë në zemër që nevojiten pas një dëmtimi traumatik.

Çfarë ndodh nëse keni vetëdije anestezi gjatë operacionit?

Njerëzit që kanë përjetuar ndërgjegjësimin nën anestezi raportojnë nivele të ndryshme të ndërgjegjësimit.

Disa njerëz kanë kujtime të shkurtra dhe të paqarta. Të tjerët kujtojnë një moment specifik të operacionit ose thjesht imazhe rreth tyre. Në disa raste, njerëzit kujtojnë një ndjenjë presioni.

Pacientët gjithashtu kanë më shumë gjasa të përjetojnë vetëdijen me procedurat që nuk përfshijnë anestezi të përgjithshme.

kolana e librave

Për shembull, mund të kujtoni të gjithë ose pjesë të procedurës nëse keni një nga llojet e mëposhtme të anestezisë:

Zbutje intravenoze ose “muzg”, e cila shpesh përdoret për procedura të vogla si kolonoskopi, lloje të caktuara të biopsieve ose procedura dentare.

Anestezi lokale ose rajonale, të tilla si bllokimi epidural, kurrizor ose nervor, i cili përkohësisht e mpin zonën që trajtohet gjatë operacionit.

Varësisht nga personi dhe ngjarja, ndërgjegjësimi i anestezisë mund të jetë shqetësues dhe madje traumatik.

Nëse kjo duhet të ndodhë, sigurohuni që të përshkruani përvojën tek anestezisti pas operacionit.
Disa pacientë përfitojnë nga këshillimi pas operacionit për të ndihmuar në përballimin e ndjenjave të konfuzionit dhe stresit.

Si e ulni rrezikun e ndërgjegjësimit të anestezisë?

Para operacionit, anestezisti do të takohet me ju për të mësuar rreth kushteve shëndetësore që mund të keni, si dhe për përvojat tuaja të mëparshme me anestezi.

Për të zvogëluar rrezikun e përjetimit të ndërgjegjësimit gjatë anestezisë së përgjithshme, është e rëndësishme t’i tregoni mjekut sa më shumë informata për shëndetin tuaj, duke përfshirë:

-Problemet e mëparshme me anestezinë , duke përfshirë një histori të vetëdijes gjatë operacionit;

anestezi

-Të gjitha medikamentet që ju jeni duke marrë dhe shtojcave bimore;

-Shqetësimet që mund të keni rreth operacionit, duke përfshirë frikën e ndërgjegjësimit gjatë operacionit;

-Histori të përdorimit të drogës ose alkoolit, e cila mund të rrisë rrezikun e ndërgjegjësimit të anestezisë;

-Kur Sekonda numëron grafik;

Anesteziologët mjekë janë specialistët më të aftë mjekësorë në kujdesin e anestezisë, menaxhimin e dhimbjeve dhe mjekësinë e kujdesit kritik me arsimimin dhe stërvitjen që mund të nënkuptojë dallimin mes jetës dhe vdekjes.