MENU
klinika

Mbajini mend!

Kanceri i prostatës/ Simptomat që tregojnë se jeni në rrezik!

23.04.2019 - 18:03

Të gjithë meshkujt janë në rrezik për kancerin e prostatës.

Nga çdo 100 burra, rreth 13 do kanë kancer të prostatës gjatë jetës së tyre dhe rreth 2 deri 3 burra do të vdesin nga kanceri i prostatës.

Faktori më i zakonshëm i rrezikut është mosha. Sa më i moshuar të jetë , aq më i madh është shansi i prekjes nga kanceri i prostatës.

Disa burra janë në rrezik të shtuar për kancerin e prostatës.

Kontrollet jo të shpeshta që në moshë të re, priren të kenë sëmundje më të avancuar kur të gjenden dhe kanë tendencë të kenë një lloj më të rëndë të kancerit të prostatës sesa burrat e tjerë.

Historia familjare

Meshkujt që kanë një baba, djalë ose vëlla që kishin kancer të prostatës, janë në rrezik më të madh për të trashëguar sëmundjen.

Meshkujt me tre ose më shumë të afërm të shkallës së parë (babai, djali ose vëllai) ose dy të afërm të ngushtë në të njëjtën anë të familjes që kanë pasur kancer të prostatës mund të kenë një lloj kanceri të prostatës të shkaktuar nga ndryshimet gjenetike që janë trashëguar.

Simptomat

Njerëz të ndryshëm kanë simptoma të ndryshme. Disa njerëz nuk kanë aspak simptoma.

Disa simptoma janë:

-Vështirësi në fillim të urinimit.

-Fluksi i dobët ose i ndërprerë i urinës.

-Lëvizje të shpeshta të zorrëve, sidomos gjatë natës.

-Vështirësi e zbrazjes së fshikëzës plotësisht.

-Dhimbje ose djegie gjatë urinimit.

-Gjaku në urinë.

-Dhimbje në shpinë, të pasme, ose legen që nuk largohet.

Nëse keni ndonjë simptomë që ju shqetëson, sigurohuni që taë shkoni menjëherë tek mjeku.

Mbani mend se këto simptoma mund të shkaktohen nga kushte të ndryshme nga kanceri i prostatës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Tregojuani edhe personave që njihni!

Je me prostatë? Ky gabim mund të të kushtojë jetën!

Meshkuj! Jini vigjilentë

Kanceri i prostatës/ Si ta evitoni